Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
onsdag 6. mars 2013

Slik ble gangen til

Det er en stund jeg jeg viste bilder fra oppussingen av hovedbygningen her på gården, og det er på tide å avslutte runden.

I hus av denne typen har gangen en dominerende, men også viktig plass. Og ordet midtgangshus viser jo også at gangen ligger midt i huset. Rommene i begge etasjer er symmetrisk plassert på hver side av gangen.

Gangen hadde som mange av de andre rommene fått panel rundt 1950. Fram til da hadde tømmerveggene stått ubehandlede siden huset var nytt. Panelet er faktisk ganske fint, og dessuten laget av tømmer fra skogen på gården.

1.etasje før vi startet
 

2.etasje før vi startet

    
Som i alle andre rom var det helt nødvendig å bytte ut de elektriske ledningene. Akkurat her var de kanskje mer uelegante enn farlige.Det store sikringsskapet ble flyttet fra 2.etasje og til kjelleren. Mens det pågikk virket det veldig kaotisk. Bra det finnes fagfolk til sånt.I 2.etasje ble det åpnet opp inn til en soverom og opp til loftet.


Det er ganske tydelig på støvmengden i lufta at veggene ble pusset ned etter grunning

Etterpå var det maling. Det store sikringsskapet er flyttet og kun en liten koblingsboks er igjen. Panelen fra døråpningen på den andre siden av gangen ble resirklert hit.


Den kjedelige trappa fra 1950 fikk nye meglere og fremsto øyeblikkelig mer staselig. Og vi slipte og olje tregulvet i 2.etasje.
      


I denne gangen lå dengang husets eneste utgangsdør. Å tenke på å få gjort noe med det gulvet hadde vært helt umulig. Løsningen ble gulvbelegg. Det ble lagt en av de aller siste dagene før innflytting.
Slik ble gangen i 2.etasje


Og i 1.etasje
         
Den første vinteren var heldigvis ikke så kald. Likevel måtte vi alltid ha jakke på når vi gikk mellom rommene. Den gamle flotte døra har ikke moderne isolasjonsverdier.

Løsningen ble å sette inn en ny ytterdør et stykke innenfor ytterveggen.
I 2010 ble det trapp til loftet og i 2011 pelletskamin.

5 kommentarer :

 1. Gøy å se forandringene!

  SvarSlett
 2. For en forskjell! Det er så morsomt å se slike bilder, og særlig er det gøy å se disse forandringene selv, for en glemmer liksom hvordan det så ut, og ikke minst hvor mye arbeid en har lagt ned... ;)

  SvarSlett
 3. Skikkelig gøy å se før og etter slik Åshild, dere har jo fått det så fint! Og smart at dere lagde vindfang, det er en undervurdert byggeskikk. Rart at huset bare har en dør forresten, har dere ikke kjøkkendør?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, her var det ikke ytterdør inn i verken det opprinnelige kjøkkenet eller i det som var her da vi overtok.

   Slett
 4. Artig å se hvordan det var før, spesielt siden jeg faktisk har vært i disse rommene.

  SvarSlett