Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 18. januar 2013

Jeg ser tilbake

I det siste har jeg oppdaget flere som skriver om oppussings-og ombyggingsprosjektene sine. Jeg har skrevet litt om vårt arbeid her før, men det er sjelden nye lesere leser alt som er skrevet før. Derfor har jeg tenkt å presentere rom for rom i huset vårt - ikke hver dag, men kanskje en dag i uka fremover.

Vi kjøpte gården i 2005 og som jeg pleier å si - vi er veldig glad for alt som tidligere eiere hadde gjort, og veldig glad for det som ikke var gjort. Veldig fort kunne riving av vegger og bytting av vinduer fullstendig ha fjernet sjelen fra huset.

Hovedbygningen er fra ca 1750 og er blitt flyttet hit fra et foreløpig ukjent sted ca 1800.  Bygningen er et midtgangshus. Inngangen er midt på den ene langsiden og alle vinduene er plassert symmetrisk.

Inngangsdøra fører til en gang med trapp til 2.etasje. I enden av gangen i 1.etasje lå det opprinnelige kjøkkenet. Ellers er det vanlig at det er to rom på hver side av midtgangen, det er det her også både i 1.og 2.etasje.

Huset hadde fått ny utvendig panel og taket var tett, så vi kunne konsentrere oss om arbeidet innendørs. Det er utfordrende å lage en funksjonell bolig i et stort gammelt tømmerhus. Vi ønsket at den opprinnelige rominndelingen skulle være synlig, samtidig som vi ønsket oss flere soverom, bad og vaskerom i tillegg til kjøkken og stuer. Det var faktisk pipa som definerte en hovedinndeling av huset. Alle oppholdsrom ble lagt mot syd der pipa er, mens soverommene ligger mot nord.

Det elektriske anlegget var overmodent for utskifting.
   
Vi rev ned alt og fikk lagt ganske mye av det nye skjult under nye gulv eller bak nye lister.

Det meste av panelene var satt opp i 1950, og passet ganske bra til husets alder. Men her skulle malingsspannene komme fram. Alt treverk som hadde blitt brukt i huset etter at det ble reist her er hentet fra egen skog. Det gjør det ekstra stas for oss, og jeg synes at trepanel fra 1940-50 tallet dessuten er mye penere enn dagens. Listverket som ble valgt da huset ble pusset opp i 1940-60, var smalt og enkelt. Så alle lister ble fjernet. 

På vaskerommet var det faktisk utslagsvask fra 1960. Og kjøkkeninnredningen fra samme tid. Alt dette ble revet.
 
Vi er ikke tilkoblet det offentlige avløpsnettet og måtte montere nytt renseanlegg. Også inni huset la vi nytt opplegg for vann og avløp. 

Jeg tok masse bilder før vi startet og mens vi holdt på. Jeg skrev også en slags dagbok og skulle ønske at jeg hadde skrevet mer. Man tror at hukommelsen holder, men det gjør den ikke. Så mine første råd er:
- Bruk tid til å planlegge
- Ta masse bilder
- Skriv hva som skjer. Hvem dere snakker med og hvilke avtaler som blir gjort.3 kommentarer :

 1. Så artig at du gjør det. Selv om jeg har fulgt bloggen din lenge, har jeg ikke fått med meg alt. Fiiin helg til deg=) Vibeke

  SvarSlett
 2. Ja en husker som regel ikke så mye som en tror.
  Blir spennende å følge med på "oppussingen" av huset
  Har nok vært gjennom det meste av bloggen din,
  men en husker ikke alt en har sett og lest.
  Det er et flott hus. Skikkelig staselig gårdshus.
  Ha ei herlig helg :)

  SvarSlett
 3. Hei igjen Åshild! Takk for hyggelig kommentar hos meg. Jeg fikk flere spamkommentarer hver dag fra en ufyselig nettside, derfor har jeg måttet legge til kommentarmoderering enn så lenge. Har blogget i 3,5 år og alt har gått bra til nå, men for en uke siden bare måtte jeg legge til en slik ufyselig kommentarbekreftelse. Lykke til videre i bestemors hus!

  SvarSlett