Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 21. desember 2012

21.desember - melistips

Her på gården har det aldri vært vanlig å pynte pepperkakene. Ja ja, vi lager ikke pepperkaker heller - bare sirupssnipper.

Men vi pynter pepperkakehus. Melis og eggehvitter er blitt rørt til en masse og kan sprøytes på. Det viktige er at den må holde fasongen.

I år fulgte jeg rådet til Hegemor og pisket sammen melis og eggehvitter med mikser til en krem. Ja, den hadde kremkonsistens. Og den var utrolig lett å jobbe med.

Et lite melisdryss (gjennom melsikt) og så var årets pepperkakehus-/gård ferdig.
Det er dessuten en viktig dag i dag. Nei, jeg tenker ikke på dommedag, men på solsnu. Det er deilig å tenke på det når det er 13 kalde ute. I førkristen tid var nok vintersolverv den store festdagen.

4 kommentarer :

 1. Så flott pepperkakegård du har laget. Koselig gårdstun. Har ikke laget pepperkakehus på noen år nå.
  Men da ungene var små brukte vi ofte melis og eggehvite til lim. Mye bedre det enn sukkeret en brenner seg på.
  Jeg bruker også å stryke forran tv når jeg skal stryke mye. Er greit å kunne se på god morgen Norge samtidig.
  Ja det er godt å tenke på at det nå går mot lysere tider her en sitter å fryser.
  Ønsker deg ei flott siste førjulshelg :)

  SvarSlett
 2. Så fin gård! Koselig tredisjon.

  SvarSlett
 3. Hei, tusen takk for mange nyttige og koselige tips !! Utrolig flott pepperkakegård !! Vi har laga pepperkaker av sirupsnippdeig og julemannja (kakemenn) men vi har ikkje pynta dei enda. Sitte og venter på vesle Håkon, gleder meg såååååå masse !

  Ønsker deg og dine ei riktig God Jul !

  SvarSlett
 4. Du har jo laget Voldstad Gård, så flott! Følger sidene dine og har brukt mange av dine tips. Og det er jo koselig å se igjen noen glimt av gårdshuset i bildene du legger ved.

  SvarSlett