Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
lørdag 15. desember 2012

15.desember - Smultbakst

Tidligere ble smult laget av isteret fra griseslaktet. Natursmult selges fortsatt, men det matfettet som vi bruker til smultbaking nå er 100% vegetabilsk. Matfett er helt nøytralt på smak og det var dessuten tilgjengelig hele derfor året derfor overtok det raskt for natursmult. Som med de andre julekakene er det ikke store porsjonen jeg lager, men smultringer hører med. Årets Rosettbakkels ble også vellykket

Smultet er varmt, så det er lurt å være forsiktig. 
1. Små barn bør ikke være i nærheten av smultgryta.
2. Ha et lokk som kan legges på gryta hvis smultet begynner å brenne. (Da har smultet blitt mye varmere enn normal steketemperatur på ca 180 grader.)
3. Aldri flytt en gryte med varm smult. La gryta stå på komfyren til smultet har stivnet.

  


Den siste typen smultbakst som var vanlig til jul er Fattigmann. Jeg kan vagt huske at mormor stekte dem, men jeg syntes ikke at det var noe stas. Bildet under er lånt fra www.melange.no
fattigmann

9 kommentarer :

 1. Jeg har aldri våget meg på smultbakst, er så redd for brann. Du hører jo om de hvert år. Men jeg eeeeelsker hjemmelaga smultringer og gasser meg hos svigers, som alltid lager. Men de beste smultringene var mormors. Etter at hun døde fant vi en pose i fryseren, den ble spist med andakt. Selv om mamma har samme oppskrift så blir ikke smultringene som mormors likevel. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det betyr bare at du må være med på smultringkoking neste år.

   Slett
  2. Jeg vil også være med!

   Slett
 2. Blir sulten på kaker( som æ egentlig ikke e glad i ) men kakene dine ser så deilige ut.

  Ha en fin lørdag.

  Lisbeth ;)

  SvarSlett
 3. Hører jeg smultringkokeskole?
  Det er jo så godt, men jeg tør ikke helt sette i gang på egen hånd. Jeg har jern til rosettbakkels liggende i boden, der har de ligget trygt og godt ganske lenge og ventet på bedre tider.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal ikke være ufin og mase meg med altså...men ja, det hadde vært veldig stas. jeg har lyst til å utvide litt av kjøkkenkunnskapene, men mangler mot til å sette i gang alene.

   Slett
 4. Så herlig med smultbakst da. Her mangler det bare fattigmenn, men vi tar ofte den alkoholdfrie varianten vi da. Den blir beste syntes jeg. Smulteringer er det jo nesten tomt for her allerede :)

  SvarSlett