I tidligere tider alet de som hadde råd til det opp sin egen "julegris". Slaktingen var så nær jul som mulig for at de kunne spise ferskt kjøtt de første juledagene. Resten av kjøttet ble saltet ned i store tønner, og noe av det ble etterpå hengt på stabburet til speking (spekeskinke). Men slaktedyret ble som nevnt på mandag utnyttet maksimalt. Det ble laget leverpostei av lever og nyrer, og lungemos av lunger. Tunger ble kokt og saltet og brukt som pålegg. Ekte smult er ister (det hardeste fettet) fra gris.
Lånt fra internett |
Det har selvsagt vært griser her på gården også. Bildene under er fra hhv 1930 og 1950, og viser mer storvokst gris enn det som er vanlig nå.
Gigagriser, det der!
SvarSlettDu, tusen takk for deig:) Vi skal bake i løpet av helga:)
Ja! Husker det jeg. Har ikke hørt gigagriser men det forteller sannheten. Jeg syns de var fryyyktelig digre. ;-), men var ikke store jenta. :-) Fortsatt god advent. klem KW
SvarSlett