Så mye som mulig ble brukt av dyrene som ble slaktet på gården.
Sylte er et slikt "restprodukt" av grisen. Alle som har spist smalahove vet at det sitter en del (veldig mørt) kjøtt rundt kjeven. Slik er det også på grisen. Det var også en del fett på grisehodet, og fett og kjøtt ble lagt lagvis. Da oppsto det karakteristiske sylteutseende.
Jeg byttet ut grisehodene med ferske griseknoker for over 30 år siden. Etterhvert har jeg lagt til litt kjøtt fra nakke også. Syltene er betydelig magrere enn før, men smaken er minst like bra. Det sørger også krydderblandingen for.
I dag setter årets storproduksjon i gang. Det finnes nesten ikke noe hyggeligere enn å fylle kjøkkenet med, etterhvert drevne, syltelagere.
En sylte er nesten ferdig lagt. Ferdig surret sylte
Sylte hører julen til. Blir ikke jul uten hjemmelaget sylte i lompe med litt grov sennep på :) Takker for flott tips til pressing av sylte da :)
SvarSlettFOR en blogg, her vil jeg være:) Synes det er så viktig å holde på gamle mattradisjoner:) Ikke så mange år siden jeg la bort svinehodene, men bruker nå mest ribbe til sylte jeg:) Skal jammen gjøre et forsøk med svineknoker også:)Ellers har jeg samme fremgangsmåte på sylte som deg:)
SvarSlettSkal lage rull til jul også, men må vente litt:)
Stor kjele er i mine begrep like stor som din:) mange vil låne den;)
Trine:)
Så flott resultat! Mange gode mattips hos deg, du er en inspirasjon!
SvarSlettHjemmelaget sylte er supergodt=) Du vet jo at jeg allerede har vært hjemme hos mamma og laget det. Gleder meg veldig til å ta opp den første biten fra fryseren=) Fin mandag til deg=) Vibeke
SvarSlettJeg har aldri prøvd denne tradisjonen, men hjemme hos min mor i dalen er det fast takst med rull og sylte. Men hun tror jeg bruker buklist (litt vag på begrepene her...)
SvarSlettTakk for veldig hyggelig kommentar på "Ventetida over", (",)