Hvis eplene jeg skulle bruke hadde vært helt uten skader er det nok å dele i 4 båter, og ta vekk stilken. Det er lurt at bitene er så lik størrelse om mulig, da blir det ferdig kokt samtidig.
Jeg må dele eplene i biter for å fjerne alle skader. Det var to ulike slag epler og bitene var i forskjellig størrelse så jeg visste at noe ville koke i stykker før de største bitene var kokt.
Jeg hadde 4 kg ferdigrensa epler, og kokte det i 2 omganger.
Mens eplene koker setter jeg sammen kjøkkenmaskinen med moseapparatet. Min trofaste Elektrolux assistent ble kjøpt i 1983 og brukes fortsatt til all baking.
Jeg løfter opp eplene med en melsikt over i en bolle og passer på å få med så lite vann som mulig.
Eplene legges på matebrettet til moseapparatet og dyttes ned i kverna. Eplemosen presses ut gjennom metallsilen og avfallet kommer ut foran.
Hell mosen over i kjele og ha i sukker. Jeg hadde fatt ca 2 kg/3 l mos og brukte da ca 1/2 kg sukker. Kok opp med lokk på kjelen (det spruter mye).
Normalt vil jeg holde på med mye større prosjoner en dette. Da blir det mye avfall, også fra rensingen. Det samler jeg i et par bøtter som står på gulvet. Da er det lett å bære det rett ut i komposten. De samme bøttene bruker jeg når jeg bærer eplene inn i huset.
Jeg er så heldig at jeg har ganske god frysekapasistet. For å kunne utnytte det vi har av frukt og bær i hagen var det helt nødvendig.
Takk for hyggelig kommentar hos meg. Jeg har lagt ut svar på bloggen min, slik at andre også ser svarene.
SvarSlettHa en fortsatt fin høst og lykke til med planleggingen mot neste sommer.
Så kjekt å lage eget syltetøy/purre! Og lurt å fryse i små porsjoner!!!
SvarSlettHa en riktig fin søndag!
Mmm, det så deilig ut!
SvarSlettVi smakte på våre epler i dag, og konkluderte med at de måtte henge litt til på trærne. Det var surt...
Hilsen Ann Kristin
Eplemos/pure er kjempefint å ha i fryseren. Lettevint å ta opp til eplekake eller hva det skal være.
SvarSlettMmmmmm....som om jeg kjenner duften av varme epler helt hit jo:)
SvarSlettHar en "haug" med epler på kjøkkenbenken som står og venter på meg, så blir eplemos her i gården også. Jeg fryser det ned jeg også:)
Ha en fin mandag, klem
Hei. Ja vi har lagt leca og sement inne i trappa. :)
SvarSlettHa en fin uke!
Anine