Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








tirsdag 22. februar 2011

God middag

Jeg fikk en epost fra sønnen i går med handleliste. Vel hjemme ble posen avlevert på kjøkkenet og jeg var bare håndtlanger. Dette ble det på en helt vanlig mandag. Lukten av stekt løk henger deilig igjen i huset.

Forrett.
Stekte kamskjell med blomkålpurè og spekeskinke.













Blomkålpure
1/4 blomkål kokes mør i vann og kjøres i blender med 4 ss fløte. Smak til med salt og pepper. Ha i 1 ts med trøffelolje.

Kamskjell
Stek 3 Kamskjell/person 1 min på hver side i varm panne (nøttefarget smør).
salt og pepper.

Spekskinke
Ha litt mer smør i den samme panna og fres strimler av spekskinke raskt.


Hovedrett
Svinefilet med appelsinkompott, løksaus og grønnsakspure











1/2 sellerirot
1/2 brokkoli
3/4 blomkål
1 pastinakk
Kokes mørt. Kjøres i blender. 3/4 dl fløte Smakes til med salt, pepper og rosmarin.

Løkssausen:
Bruke stekepanna som kjøttet er stekt i.
2 hvitløk - i skiver
3- 4 shalottløk - finhakket
1/2 purre  i skiver

Freses i meierismør til mykt. Tilsett drøyt 1/2 dl sukker. Når sukkeret er smeltet og blitt brunt tilsettes 1 dl rødvin. Kokes inn. Tilsett litt kraft fra kjøttet.

Appelsin og eplekompott 
2 rød løk - finsnittet
1 appelsin - skjær ut skinnfrie båter
1 liten boks ananas i passe biter (enda bedre med fersk)
1 eple i små biter

Løk surres i smør. Hell i alt, surres til mørt. Ha i 2 ss sukker. Hell i saft fra appelsin evt fra ananas kok inn.

Pynt på toppen: 2-3 strimler med pastinakk til hver. Raskt forvellet i litt lett saltet vann.

7 kommentarer :

  1. For en luksus på en mandag, ikke minst det bare avlevere handleposene og sette seg ned, ventende på middag. Nam nam, det så godt ut. Bursdag?

    SvarSlett
  2. Nei da, ingen annen anledning enn besøk av sønnen.

    SvarSlett
  3. Herlig! Min eldste er veldig matglad, og prøver stadig noe nytt på kjøkkenet.

    SvarSlett
  4. Jøje meg, det var noe annet enn mine kjøttkaker med et egg på!! Her er det mannen som er kokken, og når han er borte, blir det skikkelig cowboymat på meg:O)
    Kos deg, klem fra meg;)

    SvarSlett
  5. Hei. Skjønner du er tilbake i kulda etter deilige dager i sol og varme.:-)
    Dette var litt av en meny, fikk vann i munnen jeg. Så flott med en fest på en helt vanlig mandag da. Ja, hva gjør man ikke når barna kommer på besøk til heimen. Viktig å "gripe dagen" og stunden. Ha en fin uke og HILS! Hilsen fra KW :-)

    SvarSlett
  6. Oi...her er jeg imponert av din sønn, for et måltid!! Dette har jeg kopiert over i min matlogg, og SKAL prøves:))
    Klem Anne Karin

    SvarSlett
  7. Dette hørtes bare fantastisk deilig ut!!!!!! Ble sulten nå ja ;-))

    Ønsker deg en fortsatt fin kveld!

    Klem fra Carina

    SvarSlett