Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
torsdag 24. februar 2011

Den gamle jernpanna

Jeg leter etter informasjon om de gamle tingene våre. Jeg burde ha snakket mye mer med mine besteforeldre for å sikre meg opplysninger om hvor gjenstanden kom fra og når den kjøpt eller fått. For å gi mine etterkommere kunnskaper til å ønske og beholde gamle ting så skriver jeg det jeg vet.

Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten den gamle jernpanna. Den er god å ha når noe skal brunes ved høy temperatur.

Vår jernpanne er laget ved Ulefoss jernverk i Telemark. Etterhvert klarer jeg sikkert å finne noen daterte bilder på internett som gjør at jeg kan tidsbestemme stekepanna basert på formen. Dette er den stekepanna som mine besteforeldre brukte daglig og kan da være laget i perioden 1937 (da de giftet seg) til produksjonen av jernpanner opphørte på slutten av 1950 tallet. Det jeg allerede har funnet ut er at Ulefoss jernverk fortsatt er i drift. I dag er bedriften nordens største leverandør av gategods (bla.kumlokk), men Ulefoss antikkovn og noen andre dekorelementer inngår fortsatt i sortimentet.

4 kommentarer :

 1. Artig å vite hvor tingene kommer fra, så flink du er til å snoke rundt. Kul fasong på håndtaket på panna di forresten, så fin er de ikke nå for tiden!
  Værsogod å del restemat fra meg så mye du lyster - behørlig kredidert, selvsagt - men det trenger jeg jo ikke å minne deg om :-)
  Ha en strålende dag!

  SvarSlett
 2. Ja en god jernpanne eller jerngryte er et must i husholdningen. Min gamle jernpanne hadde en tendens til å brenne seg fast og virket rett og slett uttørket. Prøvde å sette den inn med litt olje, men det hjalp ikke. Til slutt gikk den i bosset.. Artig at du har funnet ut hvor jernpannen din er produsert, flink du er til å ta vare på tingene.

  SvarSlett
 3. Tenk at ordinære ting vi omgir oss med kan være så spennende. ☺

  SvarSlett
 4. For ei fin panne - og godt å se at det ikke bare er jeg som liker å gi det gamle kjøkkenutstyret mitt litt oppmerksomhet. Sånn panne er jeg vokst opp med, og etter å ha sett hvordan de berømmelige titanpannene fungerer for oss lurer jeg på om jeg ikke må jakte på en av de gamle traverne i steden.

  Hilsen Stina

  SvarSlett