Det blir mer melsøl etter gjærbakst enn baking av julesmåkakene, derfor synes jeg det er griet å ta dette tidlig i juleforberedelsene. Så store porsjoner som jeg lager krever god frysekapasitet, så det er viktig å finne det ut først: Hva er det plass til i fryseren?
Til jul lager jeg alltid Tebirkes og avlange rundstykker. I tebirks kjevles margarin inn og man ser tydelig lagdelingen etter steking.
Jeg har laget en nybegynnerforklaring for deiglaging, så om du ikke har fått til gjærdeig, eller virkelig er nybegynner bør du prøve nå.
De som skal steke lefse i morgen må lage deigen. Jeg fikk en oppskrift på Grautlefse fra Numedal for 40 år siden, og etter det har jeg bakt den. Jeg synes den er lettere å kjevle enn deiger uten grøt. De viktigste redskapene for å lage kling, som den også kalles, er steketakke, bakstefløy og et rutet kjevle. Man kan kjevle med et vanlig kjevle, men det tar lengre tid.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar