Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








tirsdag 20. oktober 2020

Å lese eller å høre?

Jeg oppdaget lydbøker sommeren 2019. Det var helt fantastisk å ha selskap i hagen, særlig i bærplukkingen. Og jeg avsluttet 2019 med en av bøkene til Tor Bomann-Larsen om Haakon og Maud, og jeg forsatte med de siste bøkene i den serien i løpet av våren. Det er forfatteren som leser og jeg liker veldig godt stemmen hans. Det var lett å høre når han var spesielt fornøyd med en formulering. Bøkene om Håkon og Maud dreier seg minst like mye om samfunnsutviklingen og politikk i Norge som om kongefamilien. 

Jeg fikk anbefaling om å lese bokserien Det store århundret av Jan Guillou. Serien tar for seg 1900-tallet der vi følger familien Lauritzen gjennom flere generasjoner.  Jeg har hørt de føsret ni bøkene, og ser at den tiende og siste er kommet nå. Den har fått strålende kritikker. Det tar vanligvis et halvt år før bøker kommer som lydbok, og jeg gleder meg. For på samme måte som i bøkene om Haakon og Maud, så er beskrivelsen av den historiske utvikling veldig viktig i bøkene. 

Etter å ha vært i tenkeboksen fulgte jeg en annen anbefaling og det var seriene: I all evighet og Den evige ilden. Begge skrevet av Ken Follet og nydelig lest av Nils Ole Oftebro. De første sju om folk i Knightsbrigde på 1300 tallet, inkludert svartedauen. De siste fem om noen av deres etterkommere på 1500 tallet, da Elisabeth I var dronning og maktkampen mellom protestanter og katolikker raste for fullt. Etterpå forsto jeg at jeg burde hørt Stormens tid først, to bøker der handlingen er lagt til 1100 tallet.

Jeg er glad i historie derfor passet boka Victoria - en dronning for sin tid, av Richard Herrmann, Det angår deg også av Arnold Jacoby og Olga Wilsons dobbeltliv av Bjørn Erik Thon godt inn. 

Richard Herrmann leste selvsagt selv. Vi som vokste opp på 1960 tallet er godt kjent med stemmen hans som NRKs korrespondent til London. Og igjen er fortellingen om dronningen solid plassert inn i datidens samfunn og politikk. Jacoby har skrevet om Herman Sachnowitz som ble arrestert som en av første norske jødene som ble arrestert i 1942 og hans opplevelser blant annet i Bergen-Belsen. Olga Wilson blir sagt å være datter av den amerikanske presidenten William Taft. 

Det er få nye romaner på lista mi, men jeg har lest Fie faller av Therese Aasvik og Arv og miljø av Vigdis Hjort. Den første om Fie som kjemper for å passe inn i designhjemmet hun selv har skapt. Vigdis Hjort leste selv romanen som oppfattes som selvbiografisk til stor frustrasjon for hennes famile.

Nå hører jeg på bokserien Sønnavind av Frid Ingulstad. Serien starter på Oslo østkant i 1905 og følger den samme familien gjennom flere generasjoner. Fordi min slekt også bodde i den delen av Kristiania, som det het den gang, tidlig på 1900-tallet, er beskrivelsene av levekårene veldig spennende. Hun har dessuten klart å få med ugifte mødre, gatepiker, skilssmisse, homofili, tatere, spanskesyken og 1.verdenskrig. Dessuten endringer i arvelov, ekteskaplov og løsgjengerlov. Det gjennomgående tema i allefal i de første 44 bøkene er forskjellen på fattig og rik. Det litt utrolig hvor mye som kan skje med hovedpersonens familie, men bidrar til en spennende handling. 

Det ligger flere bøker på vent i bokhylla, men jeg fortsetter å høre på Sønnavind en stund til. Et hundre bøker er innlest av 105 totalt til nå.

Jeg hører på lydbøker så jeg stryker, støvsuger, gjør rent og lager mat. Oppgaver som i utgangspunktet kan være tidkrevende og ensformige går som en lek nå. 

Etterord: jeg glemte helt bort Marte Michelets bok Den største forbrytelsen- ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust. Boka inneholder historien om familien Braude som kom til Kristiania på begynnelsen av 1900-tallet, men som nesten helt ble utryddet under 2.verdenskrig. Boka er aller mest et oppgjør med norsk passivitet overfor jødene. 

Denne boka finnes på Fabel, alle over på Storytel. 

3 kommentarer :

  1. Jeg har aldri slått meg på lydbøker, firnjeg er celdig glad i å lese bøkene selv. Men jeg er helt enig med deg at Boman Larsen har en behagelig stemme å lytte til. Morsomt å lese dette i dag, for i går kveld begynte jeg pp den første boken om Haakon og Maud. Jeg har lest den utallige ganger, men den første er ekstra spennende med oppbygging av kongehusene i Europa. Jeg er ikke intressert i kongehusene som sådan, men er veldig glad i historie. Den første boken har også en oversikt i permen over de 6 barna til danskekongen (bestefaren til Haakon) som det hele starter med. Den oversikten har jeg sett på mer enn en gang ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg måtte slå opp flere ganger for å få oversikten over land og konger. Det er jo ikke uten grunn at Haakons besteforeldre ble kaldt europas svigerforeldre.

      jeg liker også godt å lese selv, men lydbøker en en vinn-vinn. Får god underholdning, og får unna tidkrevende arbeid.

      Slett
  2. Jeg har nettopp skrevet et blogg innlegg om Vigdis Hjorts siste bok "Er mor død".
    Jeg liker å lese bøker selv. Det er noe med å få dem inn med øynene, tror jeg. Og jeg liker å holde dem i hånden, kjenne på dem, og kunne gå tilbake og sjekke hva jeg har lest. Men det kan jo godt hende jeg ville like lydbøker hvis jeg prøvde. Jeg bare innbiller meg at det er lettere å falle ut litt da, at det krever mye konsentrasjon. Men det viktigste er jo å få med seg historiene på den måten man selv liker best. Og jeg hører gjerne Richard Hermanns stemme igjen! :)

    SvarSlett