Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
mandag 18. mai 2020

Bunadstoget

For noen år siden kjøpte jeg noen bunadsfigurer som jeg bruker til bordpynt 17.mai. Vi var bare to tilbords i går og det ble derfor et bunadstog på bordet.

Det ble dessuten tid til å se litt nøyere på figurene og noen av de hadde faktisk gjenkjennelige drakter.
 Disse tror jeg må være fra Hardanger (venstre) og Valdres (høyre)
Dette skal nok være Setesdal (venstre) og Hallingdal (høyre)Men hvor er disse fra?

Det er få grønne bunader. Trønderbunaden er blant de, men den har ikke hvitt forkle. .

Det er også få bunader med en hvit bord nederst. De kan være en variant av Gudbrandsdalsbunad og det kan stemme med den herrebunaden.

6 kommentarer :

 1. Bilde nr to, til høyre: Kan det være Råndastakk? Bilde nr 4, venstre: Kan det være Hardanger Sørfjorden? Den har grønt liv og hvitt forkle. Til høyre: Mener du Gudbrandsalen festdrakt/festbunad? Den har ikke hvit bord. Kan det kanskje være Grafferbunad, den med brodert liv? Den har hvit bord, selv om den er noe annerledes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Je, jeg tenkte på Råndastakken til den på bilde nr 2, men ligner mer på den fra Valdres.
   Den grønne på det siste bildet har noen streker på vesten og kan være et forsøk på å etterligne brokade/mønstervevd stoff.
   Den hvite borden er mye mer tydelig enn på noen jeg har sett. Grafferbunad er faktisk den nærmeste, men det har vel ikke broderi på vesten.

   Jeg tror jo ikke at produsenten har hatt som mål å lage presise kopier, men de er jo ganske fine.

   Slett
  2. Grafferbunad finnes i to versjoner, en med brokadeliv og en med brodert liv, og den med brodert liv ligner ganske mye på denne men som du skriver mye mer tydelig hvit bord. Veldig søte er figurene ihvertfall, mye finere enn de plast-bunadsdukkene jeg samlet på som liten.

   Slett
 2. Fine figurer til en sånn dag. :) Jeg tenkte først at den grønne kunne være en Nordlands-bunad, men den har heller ikke hvitt forkle.

  SvarSlett
 3. Hei! Så fine bunadsfigurer! Jeg er litt enig med Rita om rondastakk og rutaliv. Og hun t.h. på midterste bilde kan ha Gudbrandsdals festdrakt? Ikke godt å si. Men dekorative er de ihvertfall og passer utmerket til å pynte opp 17. mai-bordet :)

  SvarSlett
 4. Så fine bunadsfigurer - moro å pynte med disse 17. mai! Jeg tror disse draktene er en blanding litt herfra og litt derfra, så jeg satser mer på fantasibunad! :-)

  SvarSlett