Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
onsdag 5. februar 2020

Kongebildet

Jeg hører fortsatt på lydbok om Haakon og Maud, og tidsmessig er 1.verdenskrig akkurat slutt. Forholdet til Sverige og deres kongehus hadde vært anstrengt i alle årene etter 1905. Kong Oscar forsto ikke poenget med at Norge ønsket selvstendighet. Den norske regjeringen foreslo for ham at sønnen prins Carl kunne bli norsk konge, men han takket nei. Den svenske prins Carl, nummer tre i arverekken, og han kone prinsesse Ingeborg, født i Danmark, var veldig godt likt i Norge. Derfor ble den danske pris Carl spurt istedenfor. Det er vel sannsynlig at hans engelske svigerfar hadde bidratt til dette.

Hva har dette med bildene å gjøre?

Vi har et flott bilde av kong Oscar og hans familie på det ene gjesterommet. Der ser vi nettopp Carl og Ingeborg. De ble foreldre til Märtha, som i 1929 ble norsk kronprinsesse. Jeg vet at det var stor spenning i Norge om dette kunne gå bra, snaue 25 år etter unionsoppløsningen. Ingeborg var faktisk også den danske pris Carls søster, sånn at Olav og Märtha var søskenbarn.

Jeg har alltid synes at dette bildet var litt pussig, og det viser seg at det er en montasje. Det ser tydelig på dette bildet: https://digitaltmuseum.org/021036633933/carl-prins-av-sverige-1861-1951
der mange står eller sitter helt likt, mens ansiktene er blitt eldre.Fra venstre: prins Oscar, hans kone Ebba Munch, prins Carl, kronprins Gustav og hans kone kronprinsesse Victoria, og prins Eugen. Foran fra venstre: prinsesse Theresia (kong Oscars søster),  dronning Sofie, prinsesse Ingeborg (prins Carls kone) og kong Oscar. De tre guttene er Gustav Adolf, Wilhelm og Erik (sønnene til Gustav og Victoria). 

2 kommentarer :

  1. Jeg har i vinter leet alle bøkene om Haakon og Maud, og jeg synes at bøkene er veldig bra. Artig at du hadde funnet frem det samme bildet, men at de var eldre på den andre bildet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg venter nå på neste lydbok, den kommer 22.februar. Veldig interessante bøker.

      Slett