Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
søndag 26. august 2018

Eplene våre

Det er en utrolig luksus å plukke epler fra egne trær. Vi har ikke behov for feilfri frukt og sprøyter derfor ikke. 

Under til venstre er Rød gravenstein. Det treet ble plantet i 2010, og har hatt epler siden 2011.
Eplene til høyre er Rød Astrakan. Det ble omtalt som gammelt i 1928. Dette treet har hatt epler hvert år siden vi kom hit i 2005. I fjor beregnet vi eplemengden til 250 kg, men i år har det bare noen få epler. Den siden av eplet som får mest lys blir rødt. De smaker aller best før de betraktes som modne. Veldig dårlig holdbarhet, og det var derfor denne typen ble tatt ut av produksjon på 1950 tallet. 

Under til venstre er Tranparente Blanc eller Glasseple. Treet ble plantet i 2010 omtrent på samme sted som et Glassepletre sto i min barndom. Har hatt epler siden 2013, og i år ekstremt mange. 
Til høyre er Åkerø. Det skal være en gammel type. Formen er litt forskjellig fra den nyere typen og eplene er søtere selv man tydelig kjenner den karakteristiske smaken og konsistensen.
  
Det er tre Åkerøtrær til. To av dem ble plantet på 1950 tallet, det siste i 2010. Det har ikke båret frukt enda. Jeg var litt i tvil om de to gamle var helt prikk like, men det er de - både utseendemessig og smaksmessig. 


Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar