Når jeg først lager deig til pepperkaker (sirupssnipper) så lager jeg en veldig stor deig. Jeg deler den på flere, blant annet mine unge kollegaer. Jeg har lagt ned veto mot kjøpedeig.
Det blir mange liter god kraft etter kokingen av så mye kjøtt. Jeg har dessuten kokt den inn for at smaken skal bli enda kraftigere. Her på Eiker kalles den Mølje og mange spiser det julaften om formiddagen sammen med flatbrød.
Ni syltepresser er passe til det antallet sylter som lages her. To av dem trenger reparasjon før neste produksjon. Syltepressa helt til venstre er laget spesielt til meg og jeg fikk den i julegave i 1981. Det sto en her på gården. Min mormor har eid en av dem. Så har jeg kjøpt noen i bruktbutikker. De to siste kom sønnen med i sommer. Jeg synes at det er veldig artig å sammenligne hvordan de er laget - men er litt overrasket over hvor ulike de er.
Gamle syltepresser er fine. Jeg har arvet en av den gamle sorten etter farmor, men den lukter veldig "kjeller" og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal få ut lukta. Har to nyere. Ikke like fine, men fungerer greit til mitt nivå. Jeg blir like imponert hvert år over hvor effektivt dere ekspederer 60 kg kjøtt. Godt jobba!
SvarSlettHilsen Camilla i Harstad
Jeg kontaktet Mattilsynet etter at kjelleren sto full med vann i 2012. Da satte jeg syltepressene i klorvann i 15 min med påfølgende skylling og lufting. Så bruker jeg aluminiumsfolie mot treverket både over og under syltene. Den kraften som renner og ut kaster jeg i matavfallet. Jeg ville brukt de gamle syltepressene og jeg var deg. Kanskje tatt vaskingen til sommeren og så kan de stå ute noen uker og luftes godt.
SlettVi har litt trening så det går greit. Det ser voldsomt ut når jeg tar alt kjøttet ut av kjelene, men plutselig er kjøttet fordelt i alle bollene.
Takk for tips. Skal sette den i klor til sommeren. Da blir jeg nok kvitt lukta.
SvarSlettCamilla i Harstad