Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
lørdag 20. august 2016

Svarte og sorte skatter

Etter et års rydding på gården dukket det plutselig opp sort gull. En stekepanne, og tre kakejern. Krumkakejernet og vaffeljernet har fått sin plass i gårdsmuseet, mens stekepanna og munkepannen er tatt i bruk. Munkepanna er vasket og renset og henger til vanlig oppunder taket på kjøkkenet her. Jeg har til og med bakt Munkeboller. Uansett om det ser utrolig ut så har også stekepanna fått et nytt liv på kjøkkenet til sønnen. Gamle jernpanner har flere og lengre liv enn moderne stekepanner!

Den samme uka i 2006 vasket jeg alle dørene som skulle brukes i huset. 55 års lagring på loft og låve hadde satt sine spor.


Karmene skulle lages nye, og det fantes ingen stabler. Jeg tok mål av alle stabelhengslene på dørene, slik at jeg kunne bestille nye.


Snekker var igang på det rommet som guttegjengen hadde strippet noen dager før. For å få nok bæring til badene i 2.etasje ble det laget en spalte i det gamle tregulvet slik at den nye deleveggen i dette rommet kunne settes helt ned på betonggulvet. I 1949-50 ble nemlig det gamle tregulvet først tatt ut, og det ble støpt et helt betongdekke (tak i kjelleren). Deretter ble det gamle gulvet lagt på plass igjen i de rommene der det skulle legges sponplater og vinylbelegg.

  

Her er stolpene i bæreveggen satt opp i det tidligere kjøkkenet, - det som skal bli garderobe og soverom.

Bildene under viser det ene store rommet i andre etasje. Her har vi fjernet alle gamle gulvbord og isolasjon (leire og sagflis). Den delen som er lektet opp på det høyre bildet skal bli vårt bad. Dermed kunne alle rør og ledninger legges skjult i gulvet.

Og så ble det tatt hull i tømmerveggen fra det som skulle bli vårt soverom og inn til badet. Ja, vi planla vårt eget bad. Det hadde vi hatt i byen, og var enige om at det ville vi prioritere.

På bildene under ses den nye veggen mellom badet vårt og resten av det opprinnelige store rommet.  Det var flaks at en takbjelke lå akkurat passe plassert mellom vinduene. I den andre enden ble det laget en liten krok. Først og fremst for å få plass til en dør og dessuten få plass til garderobeskap.


Så startet vi på et tidkrevende arbeid. All løs isolasjon (mose) mellom tømmerstokkene ble fjernet. Veggene skulle males og jeg ønsket ikke å få alt i malingen.

I tillegg hadde jeg fødselsdag, og jeg har notert hvilke gjester som kom, men jeg klarer ikke å huske om de kom hit eller til huset i byen.  Ingen bilder tok jeg av det heller.

Når jeg ser på notatene for uka som fulgte i 2006 så forstår jeg at jeg da fikk følelsen av å løpe etter et tog i fart.

1 kommentar :

  1. Av og til er det flott at ikke alle rydder og kaster samtidig, som med disse dørene. (",)

    SvarSlett