Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
mandag 11. januar 2016

Mye servise

Skapene på kjøkkenet inneholder store mengder servise, glass og bestikk. I tillegg har jeg noen hyller i kjelleren for det som vi har brukt i selskaper å låven. Det ser også helt ok ut, og jeg bruker det også inne når jeg har behov for det. Det betyr at jeg alltid har nok når det skal dekkes til mange i spisestua.

Det begynte med tallerkener. Hvit Bogstad fra Porsgrund. De første kjøpte jeg i 1976. Den gangen var tallerkener på 25 cm i diameter helt vanlig størrelse. Jeg synes de ble litt små fordi jeg alltid maten på tallerken.  Derfor var jeg på jakt etter noen større og endte opp med de firkanta Sense fra Porsgrund. Det var et utrolig godt tilbud jeg fikk våren 2008. I dag hadde jeg nok valgt runde.

Bogstadtallerken bruker jeg nå oftest til forrett eller dessert, mens den firkanta til hovedretten.

Jeg har aldri vært opptatt av å ha tolv like. Når er man egentlig tolv til bords? For mange vil tolv være altfor mange og for andre altfor få. Hvis man samler den nærmeste familien og blir femten rundt bordet - hvorfor ikke femten eller seksten tallerkener da?
Det neste jeg begynte å kjøpe var hvitvinsglass.  Peer Gynt fra Hadeland er av den dyre sorten. I dag koster et slikt glass 669 kroner.

Etterhvert som antall tallerkener økte, så måtte jeg finne på en billigere glassløsning, og det har vært noen forskjellige gjennom årene. Etterhvert landet jeg på Hederlig vin og Ivrig vann fra IKEA. Jeg får 39 glass for 650 kroner. Det betyr at jeg kan dekke hvitvin, rødvin og vann til 13 personer for den samme prisen som et Peer Gynt- glass.

Ja, jeg ser forskjell. Ja, jeg kunne godt tenkt meg skapet fullt med Peer Gynt, men akkurat når det gjelder glass betyr kvantitet mest. Dessuten tror mange gjester at vi har veldig eksklusive vinglass. De ser faktisk veldig dyre ut.

En gang var jeg veldig opptatt av at alt bestikket rundt et bord skulle være helt likt. Nå bruker jeg det jeg har, og kan derfor dekke flere retter til ganske mange. Jeg synes det er veldig stas med gammelt bestikk som jeg får fordi giveren vet at det vil bli brukt. Det ligger ganske mange kniver med hvite skaft i skuffen. Det var veldig vanlig før å ha hvitskafta kniver og sølvgafler.

Jeg kan bekrefte at sølvbestikk som brukes jevnlig ikke må pusses like ofte som om det brukes sjelden.


6 kommentarer :

 1. Kniver med hvitt skaft og sølvgafler husker jeg godt fra min barndom. Nå har jeg kjøpt meg norskprodusert Skaugum bestikk med hvitt skaft. Heldige deg som har plass til så mange rundt bordet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg føler meg privilegert som har så god plass, og jeg nyter det.

   Slett
 2. Jeg kjøpte meg 36 hvitvinsglass på tilbud før jul. 6 stk for 49 kroner. Det var krystall som skulle utgå, så da slo jeg til. De står pent pakket på loftet og tas nok ikke fram før til et større selskap. Da vi hadde konfirmasjoner for noen år siden kjøpte jeg også kaffesett og middagstallerkner til 36 stk. Mangler vel bare bestikk og vannglass så kan jeg også ha store selskaper. Tror jeg skal samle meg litt ymse sølvtøy som bestikk. Har til 12+ akkurat nå. Kjekt når man kan ordne seg slik.
  Hilsen Camilla i Harstad

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det gjelder å passe på. Som jeg gjorde med dekketallerkene. Vi har Flat rose som hovedbestikk og så supplerer jeg med noen andre.

   Slett
 3. Jeg har også Bogstad hvit i middagsservise. Det vil si, jeg har bare tallerkener, ikke serveringsfat, sausenebb m.m. Til servering av maten synes jeg det er praktisk å kunne bruke (pene)ildfaste former, slik at maten kan varmes i samme fat som den skal serveres. Er for øvrig veldig glad for at Porsgrund igjen har begynt å lage Bogstad hvit. Det har vært ute av ordinær produksjon noen år (har jeg hørt).
  Liker innleggene dine ang. planlegging av selskaper og overnattinger veldig godt. Mange gode tips her!
  E

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har sett at Bogstad uten mønster igjen er på markedet. Nå er det også laget et større tallerken enn den jeg har.

   Slett