Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 11. desember 2015

Mine juletradisjoner

På bloggen kvinner&kultur ble det spurt om leserne holdt på juletradisjoner fra barndommer, eller om jeg har skapt nye. Jeg svarte på det der, men utdyper svarene mine litt til her.


1 Baker du? Jeg baker mye, både tradisjonelle småkaker og gjærbakst. Av småkakene er nok sirupssnipper min favoritt, men fordi gjester vi har setter pris på kakene her så baker jeg de fleste tradisjonelle slagene. Goro, krumkaker, sandkaker, sirupssnipper, smultringer, kransekake og kling. Jeg baker også sjakkruter og kokostopper. De har kommet til listen for ca 25 år siden. 

Fordi vi har mange gjester og serverer julebord baker jeg en del småbrød. Tebirkes må vi ha når det er fest. 

2 Vasker du hele huset og bader alle ungene? Jeg vasker ikke tak og vegger, men jeg gjør litt grundigere rent enn til en helg. Noen juler brukes alt av senger og noen ganger gulv til overnattingsgjester. Da er det greit at jeg har vasket under sengene. Det er dessuten naturlig å tørke støv før jeg setter fram julepynten. Litt Joni møbelrens gir den rette lukten. 

Fordi jeg lager såpass mye mat og baker såpass mye er det helt nødvendig å vaske kjøkkenet skikkelig. Det tar tid å vaske og rydde bort de store kjelene også. Den ene kjelen er så stor at den må jeg vaske i dusjen. 
3 Hvem gir du julegaver til?  Jeg kjøper julegaver til mann, barn, barnebarn og foreldre.  Jeg ber om ønskelister ganske tidlig og koser meg med å finne ut noe som kan passe. Ikke nødvendigvis akkurat det som står på lista, men det kan kanskje sette meg på sporet av noe annet. Det er veldig hyggelig å kjøpe noe som overrasker dem. Jeg er ikke opptatt av det fast beløp, men er mer opptatt av det skal være noe ordentlig. Vi kommer aldri til å kjøpe mer enn en gave til hver av barnebarna. Jeg har et inntrykk av at gavehaugen for enkelte barn er uoverkommelig stor, og det er ikke bra.

Det mangler fortsatt litt bånd, men det er deilig å være igang i med innpakkingen. Og heldig er jeg som har en helt egen pakkedisk. 

4 Sender du julekort? Vi sender ca 80 julebrev. Mange kritiserer kopierte julebrev, men det sender vi. Ganske langt og med flere bilder. Fordi vi synes det er hyggelig å få slike kommer vi til å fortsette med det. Det er alltid plass til noen personlige linjer til hver enkelt på slutten. Jeg bruker mye tid på å lage en ny utforming og farger for hvert år. 


5 Hva slags juletre har du? Vi har hatt edelgran noen år. Den er enklere å pynte enn vanlig gran og den holder lengre. Stua vår er egentlig ikke så stor så treet bør være ganske slankt og 2,3 m høyt. 6 Når pynter du juletreet? Jeg pynter juletreet på kvelden lillejulaften. Det aller viktigste er vel at jeg ikke pynter til jul før etter den 20.desember. 


7 Pynter du på samme måte hver jul, eller varierer du?All pynt vi har er kjøpt eller laget spesielt til et sted, derfor blir det helt likt pyntet hvert år. Jeg synes det er stas å ta fram eskene med pynt og ta ut de kjente tingene. Det eneste som skifter er spisebordet. Til det lager jeg ny pynt hvert år. Jeg er godt igang med konglekoner til årets bord.


8 Hva spiser du julaften?Julaften spiser vi svineribbe, julepølse, poteter, surkål og brun saus. 


Vi har riskrem med rød saus til dessert.
  
9 Får dere besøk av julenissen julaften? Fordi barnebarna er her så kommer julenissen julaften. Ellers sitter nissen i ene gluggen på låven.10 Går dere julebukk, eller får besøk
av julebukker? Vi går ikke julebukk, men får vanligvis besøk av julebukk.

 Det er noen ting på arbeidslista som ikke er gjennomført, men med to blanke dager foran meg så tror jeg at det skal gå bra.

2 kommentarer :

 1. Må nok innrømme at jeg verken lager så mye mat eller baker så mye som deg, men vi holder ganske godt på tradisjonen fra jeg var liten her også. Og en gave pr unge holder fint synes jeg. Nå er mine tidlig i 20-åra, så da kan det hende det blir litt penger attåt gaven, men det er nå mest for at de har blitt litt dårligere på ønskelister de senere åra. Guttungen ønsket seg penger til klær og da får det bli en bok eller to ved siden av i år. Og pynten, den havner også her på samme sted hvert år. Koselig å lese bloggen din. Er innom hver dag som oftest.
  Hilsen Camilla i Harstad

  SvarSlett
 2. Jula hos deg høres kjempekoselig, det er greit og holde fast på de gamle tradisjonene :)
  Treet pynter ikke vi heller før kvelden lillejulaften, den tradisjon vil æ aldri forandre på :)

  Ha ei fin helg, akkurat nu så daler julesnøen ned hos mæ :)

  Lisbeth ;O)

  SvarSlett