Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
søndag 30. august 2015

Hagegruff


Anne på Moseplassen viser fram det hun kaller sitt hagegruff, og spør om ikke andre kan gjøre det samme.

Denne oppfordringen kan jeg ikke passere. For hagegruff er nettopp ordet jeg har lett etter for å beskrive noen smertens barn i hagen.

Heldigvis sådde jeg gressfrø på det siste området i 2011 og da kunne jeg klippe en slags plen overalt. Det var en stor forbedring fra da det sto tett med mer enn meterhøye Burot bak låven. Det er derfor en luksus ikke å ha noen store akutte prosjekter, men bare vedlikeholde.

Det er klart at jeg skulle ønske at alle trær hadde pent stikka kanter hele tiden, men jeg har innsett at det er helt umulig før jeg er pensjonist og kan holde på i hagen hele dagen og hele uka.

Jeg skulle også ønske at all Skallerkålen under bærbuskene var borte for godt, men jeg har tatt tiden - og på 1 time har jeg klipt under alle. Så akkurat det er overkommelig.


Det skråner ganske mye på hver siden av nedkjøringen til kjelleren derfor er det for bratt for den store gressklipperen. Så innimellom må jeg til med kantklipperen.

Det vokser ugress innimellom Flikkranstoppen, men jeg overser det i det daglige. 

Kjøkkenhagen ble forenklet i vår. Jordskokk og rabarbra klarer seg selv, men de små krydderurtene har helt druknet i ugresset.

Likevel klarer jeg å overse dette også. For et par timers luking ville gjort det mye bedre.Det ligger en stor haug med hageavfall fra i fjor på den ene siden av nedkjøringen til kjelleren under låven. Der skal det plantes noen busker så fort haugen er borte.


Overalt i hagen er det høye planter som burde hatt bedre støtte. Jeg har notert det flere ganger, men får jeg ordnet det før det egentlig er forsent?

Men ikke noe av dette er virkelig ordentlig ekte hagegruff. Det er derimot gress i grus.

Her på tunet har gresset spist seg utover i grusen med 40 cm fra hver side.Mest ille er det på plassen vi laget bak huset sent på høsten i 2011. Den er fullstendig overgrodd med ugress. Det er ikke meningen at dette området skal bli værende slik. Et trinn i en prosess fikk bare lengre varighet.

Jeg har en teori om at vi ikke var rause nok med singellaget på toppen av subbusen. Jeg tror at singellaget må være så tykt at det kan rakes jevnlig for å holdes løst. Da tror jeg ikke at ugresset får festet seg, men jeg har ikke testet teorien og det kan hende at jeg tar feil.

Nå har jeg sprøytet med eddik bak huset og venter på at det skal virkning.  På tunet har jeg begynt å spa opp, og etterhvert skal det fylles på singel.


1 kommentar :

  1. smashing Åshild, helt topp innlegg!
    Gøy at du vil være med å vise de mindre pollerte sidene ved hager også, håper vi får med flere på dette :D

    SvarSlett