Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








mandag 15. september 2014

Arvesølvet

Jeg synes jo det var irriterende ikke å vite hva det jeg har i skuffen het, dessuten oppdaget jeg enda flere skatter uten navn her.















I det store hjørneskapet henger det stort sett skjeer. Det er sjelden jeg serverer suppe til gjester, og bestikkskuffen inneholder dessuten mange nok skjeer. Gafler dekkes det med flere til hver person derfor må "single" gafler noen ganger tas i bruk.

Noen av skjeene i skapet har nok levd et hardt liv. Jeg fant et par av dem i verkstedet her på gården, og det er helt utrolig at de ble såpass bra.

Jeg ble så opptatt av å finne ut hva alle gaflene het, og det var da jeg bestemte meg for å ta en gjennomgang av alt. Dessuten ville jeg skrive ned hvor det kom fra. Jeg synes at ting for en ekstra verdi om man vet litt om historien.

Jeg har dessuten funnet ut at mønstre i sølv og sølvplett ble laget ganske like, mer om det en annen dag.  Dessuten er det sånn at selv om et mønster, eller design som vi sier i dag,  ble utviklet av en gullsmed, så kan det være produsert av flere.

Alle mine ulike gafler:

Skjell (usikker)

Vidar

Aase

Sonja


Vesta


Vega (kanskje bare firmanavnet?)


Spesial


Flat rose



Det er bare Aase som er sølv, resten er sølvplett, 20 g, 40 g eller 60 g. Sonja-mønsteret er for gammelt til å være oppkalt etter dronning Sonja, men kanskje etter Sonja Henie.








vet ikke


Spissgravert fra ca 1900



Slottssølv


Korall



Skjell



Polar


De tre øverste er sølv, resten er sølvplett.







Den aller beste kilden til informasjon om sølv og sølvplettmønstre fant jeg i Nasjonalbibliotekets digitale bokhylle.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar