Vi går nå inn i den tredje adventshelgen. Den skal jeg bruke til rengjøring. Etter såpass mye baking og matlaging som har foregått her de siste ukene er det helt nødvendig.
I dag skal jeg for første gang på mange år bake Lussekatter. Jeg har vanligvis foretrukket Safrankringler.
Det artige er at Lussekattene opprinnelig ikke hadde noe med Sankta Lucia å gjøre. Skikken med lussekatter skal ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et hvitkledt barn, delte ut boller til alle snille barn. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder. De lyse bollene skulle dermed skremme bort Lusse, altså Lucifer. Safran gir en fantastisk smak og lukt. Så selv om safran er verdens dyreste krydder så blir det ikke ordentlige lussekatter uten.
Jeg har skrevet mer om Lucia og Lussi her: Advent.
Ingrid Bjørnovs: Slaget om Lucia er fortsatt flott, men i år har jeg valgt Oslo Fagottkor.
I går bakte vi pepperkaker - alle var strålende fornøyde med smaken!
SvarSlettJeg har bakt lussekatter i dag. Har vel stort sett gjort det
SvarSletti alle år så lenge jeg har hatt familie. Både smaker godt og ser flotte ut.
Du hadde noen nye opplysninger som jeg ikke har hørt før.
Morsomt med bakgrunnsstoff til ting.
Ha ei flott adventshelg :)
Lusekattenedine ser deilige ut, æ har ikke baka det iår :)
SvarSlettHa ei fin helg, Åshild.
Lisbeth :O)