Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
tirsdag 15. oktober 2013

Årets jordskokkavling

Jeg har delt ut jordskokk til kollegaer og venner de siste dagene. Jeg vil så gjerne at flere skal få øynene opp for denne fantastiske lille rotgrønnsaken.
Foreløpig er det en svært beskjeden produksjon her og derfor også manuell høsting. Så de 2 meter høye stenglene klippes klippes ned med en vanlig hagesaks.


Deretter spar jeg opp rot for rot. Det er samme prinsippet som poteter. En settejordskokk gir mange nye.

Antallet og størrelsen på dem varierer mye.


Men jeg sier meg fornøyd sår jeg finner dette under et ris.

Nå har jeg høsten halvparten av jordskokken. Resten får stå til våren. Da kan jeg faktisk ta opp og bruke fersk jordskokk. Snaut 1/4 brukes som grunnlag for videre dyrking.
I dag skrubbet jeg de minste jordskokkene helt rene, skjærte dem i tynne skiver og freste dem møre i smør.
Ellers finner du oppskrifter på jordskokksuppe og jordskokkpurè her.

8 kommentarer :

 1. Hei, jeg vil begynne med jordskokker i hagen vår neste år. Vi hadde det da jeg var barn - og det er jo så godt! Håper jeg kan få tak i "settejordskokker" - ellers så får jeg vel ta en tur til deg :-)
  Har du jordskokkene på samme sted år etter år - eller roterer du det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg flyttet hele kjøkkenhagen i 2011 så det er bare tredje året på samme sted. Det har gått bra. Jeg burde sikkert fylt på med litt kompost i vår. Neste år skal jeg legge om dyrkingsarealet for å gi jordskokkene bedre plass.

   Slett
 2. De jordskokkene jeg fikk hos deg i fjor har vokst seg så fine og er klar til høsting. Tenker det kan bli fint tilbehør til helgas søndagsmiddag:-) Ha en fin onsdagskveld!

  SvarSlett
 3. Jordskokk er i grunnen bare noe jeg har hørt om, skal tro om de vokser nord for polarsirkelen? Imponerende at de holder seg i jorda over vinteren!

  SvarSlett
 4. Åhhh, jeg vil også ha jordskokk. Kan jeg få spørre hvor du fikk tak i dem? Har du satt ut de du har kjøpt i vanlig butikk? Jeg finner nemlig ikke sette-jordskokk (det heter helt sikkert ikke det) her i nærheten.

  Forresten, ta med deg gubben til Island! Jeg tror du kommer til å like det=) Vi pleier heller å reise til varmere strøk, men Island var verdt det=)

  Vibeke=)

  SvarSlett
 5. Jeg fikk noen ris med jordskokk våren 2010. Jeg aner ikke hvor de jeg fikk dem fra hadde fått dem i utgangspunktet. Jeg synes at Jordskokk jeg har sett i butikken ser helt annerledes ut. Det er forbud mot å sette jordskokk kjøpt i matbutikk. De kan være importert.
  På denne siden vil det legges ut informasjon om hvor man kan få kjøpt sette-jordskokk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for svar. Jeg visste ikke at det er forbud mot det. Jeg kunne glatt funnet på å gjøre det, så fint at jeg nå er oppmerksom på det=)

   Slett
 6. Nå ble jeg skikkelig nyskjerrig på Jordskokk , det ser så godt ut i oppskriftene og så kjemperart og fint at de kan stå i jorden til våren ! Fin ny uke til deg !

  SvarSlett