Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
onsdag 4. september 2013

Eplesesongen

Det er ikke lenge til eplesesongen er i gang her, og andre steder i landet har den sikkert startet forlengst. Selv om de største epletrærne våre sto fulle med blomster betyr ikke det at det også blir mye epler. Både temperaturer og mengde insekter har stor betydning. Første nå når eplene begynner å bli store og modne er de blitt godt synlige fra bakken, og vi kan ane omfanget av årets avling.

Jeg forsøker å utnytte så mye som mulig av eplene.
Jeg deler opp epler i skiver og fyller i passe store plastposer. Epleskivene brukes i eplekake og epledessert.

Det er enklest at epleskivene er frosne når de dyttes ned i kakerøra. Frosne epleskiver inneholder mer fuktighet så kaka blir enda saftigere enn med fersk frukt, men trenger derfor kanskje noen minutter lengre steketid.


Det går utrolig fort å dele opp eplene på denne måten. Ca 10 middels store epler gir ca 4 l epleskiver som jeg bruker i en langpanne med eplekake.


Jeg lager masse eplesyltetøy som jeg fryser bort i plastbokser.


Selv om jeg har en potet potetskreller så går det mye raskere med denne epleskrelleren. jeg har tatt av kniven som deler eplet i skiver fordi jeg vil dele i passe biter selv.

Jeg lager eplemos også. Den er god på brødskiva, i tilslørte bondepiker og den bruker jeg i en deilig eplesorbet. De fleste matlagingsmaskiner har ekstrautstyr for å lage mos. Den blir helt glatt og fløyelsmyk.


Jeg lager ganske mye eplemost og er veldig stolt av resultatet. Min most er helt glassklar etter et opphold i dypfryser. Det er litt bunnfall, men jeg er veldig forsiktig når jeg heller mosten over på karaffel slik at det ikke følger med. Våre middagsgjester med bil foretrekker eplemosten fremfor andre alkoholfrie alternativer.

I år med veldig mye epler leverer vi også på et presseri og får vår egen most tilbake. Presseriene pasturiserer mosten og har den på flaske. Holdbarheten er vanligvis 18 måneder. Fordi vi leverer såpass liten mengde blir prisen per flaske er omtrent den samme som vi kan kjøpe eplemost for i dagligvarebutikkene. Men det er stas å servere eller gi bort flasker med etikett med gårdens navn på.

Anne på Moseplassen har skrevet om eplepressing flere ganger.9 kommentarer :

 1. Det var en nydelig farge på den eplemosten. Skulle gjerne hatt epler i hagen, men må nok nøye meg med de som dukker opp i butikken.

  Har ikke tenkt på at man kan fryse ned ferdige eplebåter, lærte nok en gang noe nytt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig stor forskjell på norske og utenlandske epler. Jeg bruker bare norske epler til alt jeg lager.

   Slett
 2. Du er så flink til å lage mat og formidler flotte fremgangsmåter for de som ikke er like dyktige på kjøkkenet som deg :-)

  SvarSlett
 3. :) Takk for tips og inspirasjon. Har ikke epler selv da hagen jeg bor i er i H6. Jeg er fersk i epleforedlingsfaget, men har du råd/tips til eplegelekoking? Hvilke typer epler egner seg best til gele? Eplegele er det beste søte pålegget jeg vet om.
  Finfin helg til deg og dine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg husker eplegele fra jeg var barn, men har ikke laget selv. Det skal jeg prøve nå. Du skal få rapport.

   Slett
 4. Hei! Er innom bloggene dine rett som det er, masse inspirasjon her hos deg :) Takk fo rhyggelig hilsen! Ja, masse styr og jobb med å lage til fest på låven, og en lang vei fra ide og tanke til å realisere det da, men det blir jo bra! Vi har mye jobb foran oss fortsa,, vår låve trenger full rehabilitering, men vi tar det år for år, slik som med huset, og eldhuset en gang i fremtiden. Må la tid og penger bestemme, familietid og ungene kommer først ;) God helg til deg!!!!

  SvarSlett