Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
søndag 18. august 2013

1000 åpne hager

Som for 2 år siden regnet det på "1000 åpne hager".
Til tross for regnet kom det drøyt 30 personer hit. Utrolig nok fordelte de seg over hele dagen slik at det var mulig å snakke med alle. 

Jeg gjentar nok til det kjedsommelige at vi har en helt ny hage. Jeg fikk den, ja - enorme plenen jeg ønsket meg. Det var faktisk viktig at den ikke skulle være helt i vater, men være litt bølgende. Jeg ønsket meg store staudebed jeg kunne se på fra kjøkkenvinduet. Nå 5 år etter anlegget innser jeg at det ble beregnet altfor lite plass mellom granhekken og staudebedet. Dessuten bør det være mulig å kunne luke så brede bed fra begge sider.


   
Erteblomstene liker seg godt her. På østsiden av hovedbygningen har vi også utvidet hageområdet, vi har fjernet noen bærebusker og plantet flere frukttrær.


Et av temaene i dag har faktisk vært Hortensia, og da i første rekke forskjellen mellom Hagehortensia som på bildet her og alle buskhortensiane som jeg viste bilder av i går. Førstnevnte er ikke vinterherdig her. Derfor fryser den helt ned og vekstsesongen blir for kort til at den blomstrer.Så lærte jeg om hvordan bli kvitt lus på bringebær.

Til våren - akkurat når bladskuddene kommer skal hele planten/alle plantene dusjes med 2 dl grønnsåpe, 10 l vann og bittelitt rødsprit.

 Her er kveke et stort problem i plantekassene. Det er helt tydelig at den myke plantejorda var lett og god å vokse i.

Ingen konklusjon på denne saken selvsagt, men det er litt trøst i felles skjebne.

"Plantekassene" synger iallefall på siste verset. Drømmen er å lage kasser som er høyere. Det beste forslaget hittil er å mure i Leca og jeg håpet å finne en byggebeskrivelse på nettet. Men foreløpig hra jeg ikke lykkes i letingen.

Hvordan skal isåfall være mellom kassene. Duk med subbus funger iallefall ikke

I "kjøkkenhagen" har jeg mest suksess med Jordskokk.  I år har jeg brukt både øverste og nederste kasse. 7 kommentarer :

 1. Dere har det så flott! Gøy at det ble godt med besøk. Hører rykter om nydelig kringle og vafler. :-)

  SvarSlett
 2. Gosh så mye areale du har å boltre deg på!
  Også så fint det er! Både hagen og huset ser utrolig flott og velholdt ut!
  Kan tenke det var flott å besøke din hage!

  Takk for kommentar på bloggen min, jeg svarte deg i kommentarfeltet. :)

  PS
  Når det gjelder duk er min erfaring at duk ikke er duk. Det er MANGE prisklasser og tykkelser. Noen sier at om man kjenner noen som jobber med vei, så er den duken de bruker der den aller beste :)

  SvarSlett
 3. Heisann!


  Glad jeg ikke hadde åpen have i år, her striregna det til langt ut på ettermiddagen, men tenkte kanskje jeg skulle prøve meg til neste år. Det er i alle fall planen. Tydelig at det utveksles kunnskap under visitene. Kanskje jeg også spør om råd angående det å holde haven åpen for publikum!
  Og Bakker har svart. Se posten!
  Ha en fin uke ;:OD)

  SvarSlett
 4. Det var veldig hyggelig å hilse på og se den fine hagen din!! Likte veldig godt de store staudebedene dine. Og å få se skattene på låven var en opplevelse. Takk for at du tok deg tid selv om jeg kom helt på slutten:-) Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 5. Så bar at det kom en del! Vi var veldig fornøyde med serveringa, ungene fikk lekt gjemsel, mannen fikk se på planter, og i dag leker treåringen at hun er Åshild. Skjønner ikke helt sammenhengen der, men...

  SvarSlett
 6. Jeg skulle gjerne vært i hagen din på Åpen hage, men det ble litt langt unna=) Hagen din ser fantastisk ut, og nå har jeg veldig lyst på jordskokk i hagen min=) Vibeke

  SvarSlett
 7. Fantastisk flott plen du har! Her er det helt sikkert deilig å gå barbent. Og spille krokket!

  SvarSlett