Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
torsdag 25. juli 2013

Unter den Linden

Sommerens bytur ble varm. Sola stekte over Berlin, men vi foretrekker det fremfor regn.

Jeg hadde gledet meg til å vise fram Unter den Linden, men i år er mesteparten av alleen gravd opp. Etter det jeg forsto skal det bygges ny del av U-bahnsystemet.

Men Brandenburger Tor sto der den skal.


    

Det har gått 33 år mellom bildene over. I 1980 tok jeg et bilde av et tilfeldig møte mellom amerikanske og russiske soldater midt mellom muren og Brandenburger Tor. Muren er vekk og Riksdagen i bakgrunnen har fått ny glasskuppel. 

Unter den Linden var en ganske kjedelig gate i Øst-Berlin. Nå er det en svært travel gate. Her forenes de siste periodene i Berlins historie: De gamle flotte bygningene som Humbolt universitet, Die neue Wache, StatsOper, Historiske museum og BebelsPlatz.. Det som ble bygget nytt etter 1961 som den russiske ambassaden i Unter den Linden 51-53,  Handelsdepartementet i  48-56 og boligblokkene i 37, 39 og 41.
Og etter 1989 som Unter den Linden 42 med Cafe Einstein, tilbygget til hotell Adlon og den amerikanske ambassaden.


Her er Unter den Linden sett fra vest med muren i en bue foran. Nå er det en travel gate omtrent der muren gikk før.
Selv om det er blitt bygd mye i Berlin siden 1990 må vi likevel ikke glemme at Berlin var sønderbombet i 1945. Mange av de eldste bygningene lå i det som ble den russiske sonen av byen og senere Øst-Berlin. Heldigvis ble de aller fleste gjenoppbygd og er med på å gi "nye Berlin" karakter.

Riksdagen ligger litt til høyre for Brandenburger Tor.  Det må bestilles billetter på forhånd og alle besøkende blir "sikkerhetsklarert". 

German Bundestag
Ta med bestillingsbekreftelsen og legitimiasjon (pass, førerkort eller bankkort med bilde).

Den nye glasskupplen ser ikke så stor ut fra bakken, men er enormt stor. To gangbroer slynger seg langs vinduene og gir en fantastisk utsikt over byen.


Egentlig har den gamle riksdagsbygningen fått flere nye og moderne bygninger på taket. Dett er faktisk imponerende at alt dette er så lite synlig fra bakken.

Like langt ut på den andre siden av Brandenburger Tor ligger Holocaust Denkmal.Jeg ble overrasket over hvor store steinblokkene var og hvordan virkningen ble av bakken som bølget og de trange gangene mellom blokkene.Vi besøkte ikke informasjonssenteret som ligger i bakken under, men når jeg nå leser på nettsiden så angrer jeg litt på det.

Plasseringen er nok ikke tilfeldig. Ikke langt unna er området det Hitlers Rikskansleri lå.


File:Karte-reichskanzlei.jpg

Ler mer her: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karte-reichskanzlei.jpg


1. Unter den Linden
2. Brandenburger Tor
3. Riksdagen
4. Holocaust minnesmerke
5. Rikskansleriet1 kommentar :

  1. Akkurat der skulle jeg gjerne ha vært! Takk for flotte bilder :-)

    SvarSlett