Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








torsdag 25. oktober 2012

Veldig godt

Allerede før jeg åpnet døra til matbutikken her om dagen visste jeg at det skulle bli lapskaus. Plutselig løp nesten tennene i vann. Poteter, gulrøtter, kålrot, sellerirot, persillerot og en purre. I kjøttdisken kostet en oksestek det samme som høyrygg, så da ble det steken - den er mye enklere å skjære opp.
 Fjerne sener og hinner.
 Skjær kjøttet i skiver på tvers av muskelfibrene.











Skjær skivene i strimler og biter.












   
Brun kjøttbitene raskt i varm panne. Jeg bruner aldri mer enn 1/2 kg kjøtt om gangen. Med for stor kjøttmengde om gangen blir panna for kald og kjøttet blir bare koke i sin egen kraft istedenfor å få en fin bruning. Ha kjøttet i en stor kjele, ha i vann og kraftbein. Jeg hadde god kraft i fryseren og trengte ikke ben denne gangen.


Også grønnsakene skjærer jeg opp etter samme prinsippet som kjøttet: skiver - strimler - biter.

Del potetene først i 2 og skjær dem i biter.
Gulrøttene deler jeg også i to og så på midten langsetter.De aller største deles i fire.












  

Del kålrot på midten og skjær i passe tykke skiver. Da er det lettere å ta av skallet.
Skyll skivene i rennende vann for å fjerne jordrester og evnt voks.


Persillerot skrelles som gulrot. Skjæres i tynne skiver langsetter, i strimler og biter.
 I pakka med persillerot lå bladene. De skylles godt, brettes sammen og surres med hyssing. Legg suppekvasten i kjelen og la den koke med.

Når lapskausen koker opp vil det danne seg et brunt skum. Det bør fjernes.

Ha i salt og pepper.
 Del sellerirot i skiver som kålrot og skrell skivene. Skyll dem godt. Del skivene en gang til, skjær i tnne strimler og små biter.

La lapskausen koke/trekke til 1 - 2 timer til alt er mørt.







Tilsett finsnittet purrer på slutten av koketiden. Da beholder purren den fine fargen.











Jeg brukte:
1,5 kg oksestek
nesten 3 kg poteter
1 kg gulrøtter
2 persillerot
1/2 sellerirot
1 purre
1 ss salt
1 ts pepper
5 l vann
Dessuten kraftben.

Fra jeg startet og til suppa kunne klare seg selv tok det 1,5 time. Det betyr at dette ikke er en middag for travle hverdager. Denne porsjonen blir ca 8-10 l lapskaus. Det skulle være nok til 14-16 iallefall. Frys bort i passe store plastbokser. Jeg bruker ikke isbokser lengre, for de er ikke laget for å tåle andre matvarer enn nettopp iskrem, men kjøper dertil egnet emballasje.



9 kommentarer :

  1. Mmmmm, lapskaus er jammen noe av det aller beste jeg vet :) Rart, men den maten jeg liker aller best er gjerne god gammeldags husmannskost som _hold deg fast_ fiskegrateng er nr 1, lapskaus nr 2 og ertesuppe nr 3.
    Mmmmm, det blir nok lapskaus til helga :)
    Finfin torsdag til deg.

    SvarSlett
  2. Ja, sånn lager jeg også lapskaus, så jeg lager omtrent identisk oppskrift som din, bortsett fra at jeg har oppi løk også. Jeg elsker gul løk og har det i alt som er... ;-)) Flott beskrivelse du har laget for de som aldri har laget lapskaus før.

    SvarSlett
  3. Mm, ser kjempegodt ut. Min variant av brun lapskaus kommer fra svigermor. Hun brunte hvitkålen på lik linje med kjøttet, det setter en veldi god smak på lapskausen. Ellers tror jeg alle rotgrønnsaker i tillegg er " lovlige".

    SvarSlett
  4. Nam det ser kjempegodt ut, lapskaus hadde æ på mandag, det er nydelig.
    Idag skal æ steike kjøttkaker og lage kjøttpudding med erter, gullrøtter og litt stekt bacon i :)
    Greit og lage opp litt middager som ligger klart i fryseren.

    Ha en fin dag, Åshild.

    Hilsen Lisbeth ;O)

    SvarSlett
  5. mmmm! Kjenner nesten den herlige lukta helt hit. :-)

    SvarSlett
  6. Mat for mons og flere. :-) Dette var sånn vi lærte av min kjøkkenskolelærer i "gamle dager". Hyggelig!
    Camilla på Kreta gleder seg til høsten kommer, da er det tid for lapskaus igjen. Tradisjoner....flott.

    Ønsker deg en hyggelig helg Åshild! Vi hilser til Godberg og Tove m/familie.

    Hilsen fra KW

    SvarSlett
  7. mmmm... sånn lager jeg lapskaus også, bortsett fra purredelen. Der lærte jeg av min mamma å ha den sammen med stekte kjøttet først, så den syns ikke hos meg etter mye koking, men smaken er der. Må snart ha lapskaus igjen - 3 uker siden sist ;)

    SvarSlett
  8. Hei!

    Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og mat blogger.

    Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din, og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på vår Topp Mat Blogg seksjon her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

    Hvis du ønsker å legge til din mat-blogg til listen på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

    Vårt konsept er allerede live i de andre Skandinaviske landene, samt i Sør- og Sentral-Europa, og vi leverer tusenvis av besøkende til mat bloggerne daglig. Noen av de beste mat bloggerne får 10.000 + besøkende fra oss på en ukentlig basis.

    Forhåpentligvis vil din egen mat blogg også være opp i toppen!


    Varme hilsen,

    Ann-Sofi
    http://www.alleoppskrifter.no/

    SvarSlett