Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
torsdag 23. februar 2012

Gul Grete


Jeg er ganske pragmatisk av natur og mener som oftest at ting skal ha en hensikt. Dessuten skal de være lett å bruke. Så jeg faller sjelden i staver over ting jeg ser. Men når det dreier seg om familiehistorien så har jegt plass. 

Og jeg har Grete, gul Grete.  Sannsynligvis mindre kjent enn sin søster Sissel. Ja, begge søstrene kom i flere pastellfarger. For de innvidde - hjertebank eller sikle. For meg dreier det seg om å bevare barndomsminner. Jeg vet ikke hvor stort serviseutvalget var på 1950-tallet, men stort var det nok ikke. Og om det fantes, så var midlene små og få til å kjøpe noe hos folk flest.


Det kan ha vært av praktiske grunner at både mine foreldre og besteforeldre hadde det samme frokostserviset. Men det kan også ha vært fordi det var det som var å få tak i. Mine besteforeldre og hans søster hadde forresten samme type  middagsservise fra Egersund. Det vet jeg skyldes at det var det ene å få kjøpt her.

Grete lever til vanlig en relativt ussel tilværelse på øverste hylla i skapet. Derfor synes jeg det var hyggelig å trekke henne fram i lyset da jeg ble oppmerksom på oppfordringen om å vise fram Figgjo-serviser av frk-Eplegrøts lille hus. Og jeg ble faktisk overrasket over hvor mange deler jeg har. Grunnen til at dette, som med en del annet, ikke er i bruk er oppvaskmaskinen. Dette ble produsert i en tid oppvaskmaskinsikre glasurer ikke var tatt i bruk, så jeg tar ikke sjansen. Oppvask for hånd? Ikke her. I såfall må det være en helt spesiell anledning.


16 kommentarer :

 1. Husker i min barndom at vi hadde et slikt servise. Det ble tatt frem til jul og store anledninger. Blå pastell var det og jeg vet ikke om det var Sissel eller Grete. Drt var middagsservise og kaffeservise til 12 stk, men dessverre ble det ikke tatt vare på når det skulle ryddes opp.
  Klem fra Hilde.

  SvarSlett
 2. Alltid koselig a ta frem slike minner, men jeg er enig i at de ma kunne ga i oppvaskmaskinen om de skal bli brukt daglig!

  SvarSlett
 3. Nydelig, nydelig!! Så heldig du er som har både dette serviser og koselige minner knyttet til det:-) Jeg har tre slike te-fat i lys grønnt. Jeg er en stor fan av gammelt servise og skal nok også delta på utfordringen:-)

  SvarSlett
 4. Nydelig! Har et serveringsfat i lyseblå Grete. Du har jo et skjønt påskeservise der;) Heldig!

  Ha en fin dag!
  Klem:)

  SvarSlett
 5. Slike fat hadde vi når eg vokste opp. Skal t ru om dei er stabla vekk ein plass i huset til pappa.... ;-)

  SvarSlett
 6. Hei:-) Jeg har akkurat samme serviset til 12 personer. Gul Grete! jeg bruker det ofte, Og vet du hva; jeg vasker det i oppvaskmaskinen. Det går kjempebra:-)

  SvarSlett
 7. Tror ikke jeg har lagt merke til Grete tidligere. Men det er jo så mange flotte serviser, jeg har begynt å få øynene opp for gamle Figgjoserviser:)

  SvarSlett
 8. Da jeg var meget yngre end jeg er nu, var opvask også noget af det værste, jeg vidste. Det har ændret sig, meeen jeg har selvfølgelig også mere tid end før. Når børn og børnebørn er her, insisterer jeg altid på, at de lader sidste opvask stå og flyde i køkkenet, og når de er rejst, står jeg så og hygger mig med at vaske af - kongeligt porcelæn og ciseleret sølvtøj, som jeg for øvrigt også bruger til hverdag, for tingene må vel bruges, som min far altid sagde. Og mens jeg så står der og fryder mig over tingenes skønhed og anvendelighed, kigger jeg også ud i haven og følger med i, hvad der sker derude lige meget, hvordan vejret er.
  Dit gule Grete stel er meget yndigt. Hvis det var mit, ville jeg bruge det hver dag ....
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlett
 9. Gamle ting er det alltid plass til i hjemmet vårt også:) Jeg har masse av min bestemors ting fremme; både møbler, servise og annet:) Minner meg om henne hver gang jeg ser på dem/bruker dem og det lyser opp hverdagen nå som hun ikke er her lenger:)
  God helg!

  SvarSlett
 10. Ja, de servisene er fine. Jeg har noe fat igjen fra familiens gamle serviser. Nå går disse servisene unna på loppis.
  Ellen :)

  SvarSlett
 11. Vakker servise som absolutt bør komme til sin rett:) Dette seriviset hadde nok vært både en påske og sommerfavoritt farge hos meg:)Og når dine ting har en fin slekthistorie sammen med seg blir de ekstra vakre:)

  SvarSlett
 12. Veldig vakkert! Mitt figgjo blir heller ikke mye brukt siden det må vaskes for hånd ;)

  SvarSlett
 13. Jeg vasker min Grete i maskinen på sjette året. Null problem. Vi har blå Grete som hverdagssevise

  SvarSlett
 14. Nydelig :) Jeg har hatt deler av det serviset før, men byttet det ut med hvitt ;)

  SvarSlett
 15. Noen som har gul Grete til salgs kanskje?? Jeg er interessert! :)

  SvarSlett