Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
torsdag 27. oktober 2011

Operasjon dagsverk

Bilde: "Ikke se så svart på det"Som både Tovepia og Pia har foreslått til innlegget på fredag så har Rwanda med operasjon Dagsverk å gjøre.

Og sist lørdag jobbet fire ungdommer fra Eiker videregående skole på gården. Jeg hadde sett på værmeldingen og forsto at været sist lørdag egnet seg godt for den store jobben. Dessuten hadde jeg bedre tid sist lørdag i å passe på.

Men først litt mer om OD. Poenget er at alle elever i grunnskolen og videregående skole skal gi en dags arbeid til ungdom i et land som har behov for hjelp. I år er det bedre skolegang i Rwanda som er målet for arbeidet og innsamlingen.


Rwanda en svært ung befolkning. Dette er en konsekvens av krigen og folkemordet, samt stor spredning av hiv/aids. Behovet for utdanning er stort.  Selv om nesten alle barna i landet starter på skolen, så slutter fire av fem før ungdomsskolen. Det mangler skolebygg og kvalifiserte lærere, skolebøkene er dyre og ekstrem fattigdom hvor familiene ser seg nødt til å bruke barna som arbeidskraft.

Jeg brukte våre lokale ungdommer til en "drittjobb"; å tømme møkkakjelleren. Nå har det ikke vært hest på gården siden tidlig på 1980-tallet, griser ikke etter 1976 og de siste kuene flyttet ut i 1969. Så fersk møkk var det ikke, nærmere kompost. Men det skulle gjøres.

Nå hadde jeg allerede kjørt ut en del av denne komposten og brukt i alle de nye bedene. Men sånn så det ut i 2005.

Og sånn så det ut da ungdommene dro.

Nå kan denne kjelleren brukes til oppbevaring. Til våren skal låven ryddes grundig, før en stor fest vi skal ha. Da er det greit med et lagerrom litt ute av syne.
Og bak låven ligger det nå en stor haug med kompost som skal brukes i blomsterbed og kjøkkenhage til våren.

I dag har det vært en ny dagverkarbeider på gården. Her er det alltid noe å gjøre.

1 kommentar :

  1. Så flinke ungdommene har vært. Og kjekt med all den komposten.
    Låver gjør seg som festlokale. Vi har brukt vår til konfirmasjonsfeiring.
    Ellen :)

    SvarSlett