Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








fredag 20. mai 2011

En hel dag i hagen

Det er nesten blå himmel og vindstille ute. Det betyr at jeg kan bruke hele dagen i hagen. Men før jeg går ut vil jeg oppfordre dere til å bruke rabarbra. Den er klar til bruk hos meg nå.


Skjær stilkene av nesten nede ved bakken. Jeg skjærer av bladet med en gang og legger dem rett i komposten. Det bør alltid stå igjen ca 1/4 av stilkene på hver plante.

Vel inne på kjøkkenet så skyller jeg stilkene godt for jeg kutter opp uten å ta av skinnet. Kutt i 2 mm tykke skiver og ha det rett over i kokende vann. Mengden vann er avhengig av om dette skal bli suppe eller saft. Start med 1 l vann til 1/2 kg rabarbra. Når rabarbraen er mør pisker jeg godt opp med visp. Da blir rabarbraen helt finfordelt. Smak til med sukker. Det bør nok være 100 - 200 g sukker/liter vann. Suppen blir tykk nok uten bruk av jevning. For å lage saft tilsettes bare mer vann og evnt mer sukker til passe smak. Fruktkjøttet kan siles bort, men vi synes det er deilig i. Rabarbrasaft er deilig drikk på en varm dag. Jeg bruker det ofte som velkomstdrikk. Det er vellykket å halvblande med en ikke for søt hvitvin

Jeg anretter lunken rabarbrasuppe med en kule vaniljeis (isen begynte å smelte før jeg fikk tatt bilde), finhakket jordbær, revet mørk sjokolade og krokan. Dette er en smaksopplevelse. Min anretning kommer ikke opp mot den jeg så første gang jeg spiste denne desserten. Det var på Opsahlgården i Kongsberg. Takk for inspirasjonen.

Krokan lager jeg ved å smelte sukker i en stekepanne. Heller det så på en bakepapir på en stekeplate. Når det er avkjølt legger jeg det i flere lag med plastpose og knuser med hammer.  

6 kommentarer :

  1. Mmm så godt,det skal jeg lage i helgen.
    Kos deg i hagen og ha en fin helg Marit.

    SvarSlett
  2. Det så snadder ut. Opsahlgården lager mye godt!

    Jeg var akkurat på vei på kjøkkenet for å lage rabarbrakompott nå:-)

    God helg!

    Hilsen Ann Kristin

    SvarSlett
  3. Det så virkelig fristende ut. Tror jeg må stelle litt bedre med rabarbraen min, den er så liten enda. Ellers bruker jeg den mest til å lage farmors rabarbrasyltetøy som jeg fryser ned og har hele vinteren.
    God helg :-)
    Hilsen trine

    SvarSlett
  4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  5. Åh, dette så ordentlig godt ut! Jeg husker jeg spiste mye rabarbra som barn, men i voksen alder har ikke tilgangen vært den samme. Hageinteressert som jeg brått har blitt, skulle jeg kanskje plantet noen? :)

    SvarSlett
  6. Mmm, det så godt ut...
    Men jeg må innrømme at jeg liker best rabarbraen "rå". Men her finnes dessverre ikke rabarbra...

    SvarSlett