Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
tirsdag 14. desember 2010

Tre hele dager til ende

Her lukter det virkelig Mølje om dagen. Vi er inni den tredje dagen med syltelaging og kjøttet blir kokt i den samme kraften. Det betyr at nå har kraften fått en fin kryddersmak. Kraften må siles og smakes til med salt. På Eiker spises Mølje kl 12 julaften og serveres sammen med Møljebrød (en type flatbrød).

Egentlig lages sylte av grisehode. Det var for å utnytte slaktet mest mulig. Jeg bruker ferske knoker og litt nakke. Krydderblandingen består av like deler salt, pepper, nellik, ingefær og allehånde. Det er den samme oppskrift som oldemor brukte. 
I tillegg til å lage sylte så steker jeg røkt svinekam, skinkestek og kjøttpudding som jeg bruker på julebordet 4.juledag. Jeg har prøvd å lage litt sild også, men familien er ikke henrykt over det. Dere skal få vite mer om innholdet på julebordet senere.

2 kommentarer :

 1. Mølje har jeg aldri smakt, men det ser veldig godt ut!! Er veldig glad i alle slags supper og hjemmebakt flatbrød. Jeg har aldri prøvt å lage flatbrød selv, men kjøper alltid med hjemmelaget fra Voss når jeg er på besøk hos min farmor.
  Syte derimot lager jeg også på ferske griseknoger, så det står på plakaten min også:-)
  Ha en arbeidsom og fin tirsdag!
  Klem fra Anne Karin

  p.s. Sild på dansk rugbrød fra Helgø kan vi ikke klare oss uten:-))

  SvarSlett
 2. Ja mølje spiser vi her og julaften på formiddagen. Det er en "Eiker-skikk" jeg har tatt med meg. Og min mann (som er spansk) elsker mølje!
  Men møljebrødet får jeg tilsendt i posten, for det finner jeg selvfølgelig ikke her.
  Mølje hører jula til, og jeg kan ikke være uten...

  SvarSlett