Her lukter det virkelig Mølje om dagen. Vi er inni den tredje dagen med syltelaging og kjøttet blir kokt i den samme kraften. Det betyr at nå har kraften fått en fin kryddersmak. Kraften må siles og smakes til med salt. På Eiker spises Mølje kl 12 julaften og serveres sammen med Møljebrød (en type flatbrød).
Egentlig lages sylte av grisehode. Det var for å utnytte slaktet mest mulig. Jeg bruker ferske knoker og litt nakke. Krydderblandingen består av like deler salt, pepper, nellik, ingefær og allehånde. Det er den samme oppskrift som oldemor brukte.
I tillegg til å lage sylte så steker jeg røkt svinekam, skinkestek og kjøttpudding som jeg bruker på julebordet 4.juledag. Jeg har prøvd å lage litt sild også, men familien er ikke henrykt over det. Dere skal få vite mer om innholdet på julebordet senere.
for 15 timer siden
Mølje har jeg aldri smakt, men det ser veldig godt ut!! Er veldig glad i alle slags supper og hjemmebakt flatbrød. Jeg har aldri prøvt å lage flatbrød selv, men kjøper alltid med hjemmelaget fra Voss når jeg er på besøk hos min farmor.
SvarSlettSyte derimot lager jeg også på ferske griseknoger, så det står på plakaten min også:-)
Ha en arbeidsom og fin tirsdag!
Klem fra Anne Karin
p.s. Sild på dansk rugbrød fra Helgø kan vi ikke klare oss uten:-))
Ja mølje spiser vi her og julaften på formiddagen. Det er en "Eiker-skikk" jeg har tatt med meg. Og min mann (som er spansk) elsker mølje!
SvarSlettMen møljebrødet får jeg tilsendt i posten, for det finner jeg selvfølgelig ikke her.
Mølje hører jula til, og jeg kan ikke være uten...