Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 3. desember 2010

Bake julekaker


Bilde fra julen 2009
Jeg er i gang med å bake småkaker. Nitimen har gjort det før og aviser har gjort det før, men jeg vil høre hvilke småkaker dere må bake til jul.

De oppskriftene som jeg bruker har vært i familien i flere generasjoner. Vi liker småkaker både jeg og min mann, men jeg lager ikke så store porsjoner som før. Vanene våre har endret seg veldig. For 20 år siden var det vanlig å invitere venner og familie på kaffe og kaker i jula. Nå inviterer vi på middag. Jeg antar at de julekakene som har størst mulighet til å overleve neste generasjon er Sandkaker og Krumkaker. De kan begge brukes som en del av en dessert.

Nå står mine deiger i kjøleskapet.
Sjakkrutene skal bare skjæres opp og stekes, men det er tar mer tid med Goro. Deigen jeg lager er lett å kjevle. Jeg synes at Goro må stekes i gammeldags jern. Jeg snur det forsiktig på for ikke å lage riper i glasstoppen på komfyren. Sandkakedeigen skal stå til i morgen. Det er en stor fordel med disse småkakedeigene. De tåler å stå i kjøleskapet noen få dager. Sirupssnipper/Pepperkaker tåler minst å stå en uke.
Forslag til dagens middag er Fiskekaker.Du finner beskrivelse her.

4 kommentarer :

 1. Vi setter mye større pris på julekakene før julaften enn midt i jula. da er vi så mette av alt annet. Jeg baker lite av de tradisjonelle, men heller kokosmakroner og brune pinne og kanskje en krydderkake. Ha en koselig julebakst!

  SvarSlett
 2. God morgen her fra et annet mormorhus! Takk for kommentar hos meg! Nei, grytekluter får man ikke for mange av, og disse synes jeg var veldig fine! Julekaker må til, men vi lager også mindre enn før. Det blir mest til at man inviterer til middag, ja, det har jeg engentlig ikke tenkt på, men det sant! Og så er man vel litt mer forsikt med søtt, så det blir mindre kakespising også. Men et must er vel pepperkake, kokosmakroner og noen formkaker.

  Ha en fin dag!

  klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 3. Du er jammen meg effektiv :)
  Her i huset har vi ikke rukket å få så mange tradisjoner ennå, men det viktigste er pepperkaker og krumkaker - det MÅ med. Tittet i noen juleblader for et par uker siden og fant noen oppskrifter der som jeg har tenkt til å prøve meg på også, men det så ikke ut som noe tradisjonell julebakst (og jeg husker derfor heller ikke navnet). Og jo, havreflarn har jeg også laget flere ganger - det er kanskje en av mine favoritter :)

  SvarSlett
 4. Måtte bare stemme på pepperkaker her - har allerede bakt en runde, og alt er spist opp...Berlinerkranser er nydelig, men er vanskelig å få pent til, synes jeg. Sjakkruter og serinakaker er greit, og gutta har kommet hjem med peppernøtter og kokosmakroner fra skolen.

  SvarSlett