Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
søndag 21. november 2010

Metallpussing i dag

Her hos oss er dette den store metallpussedagen. Oppunder taket i kjøkkenet henger det mange kobberkjeler. Jeg synes det hører til på et gårdskjøkken og tar pussingen som en selvfølgelig del av oppgavene her. Jeg blander Gloria og Zalo til en masse som er lett å stryke på med en fille. Jeg lar det virke noen minutter før jeg gnir kraftig. Noen steder bruker jeg en myk tannbørste for å komme til. Så skyller jeg av alt under rennende lunkent vann. Tilslutt polerere jeg med en ren, myk klut.

På lysestaker blir det ofte stearinrester. Det er fristende å skrape med kniv. Men da blir det ofte riper.
Den enkleste måten er å holde lysestaken under rennende varmt vann, da smelter stearinet. Store lysestaker kan legges i bløt i en bøtte med veldig varnt vann. Etterpå pusses lysestakene med egnet pussemiddel og poleres med ren klut. Jeg har et lager av hullete sokker og håndklær som jeg bruker til metallpussing.


Sølvbestikket er lettere å pusse enn kobberkjelene.  Det tar jeg faktisk foran TVen. Alt bestikket vaskes opp for hånd tilslutt. Jeg bruker aldri børste når jeg vasker sølvbestikk, da blir det riper. En myk oppvaskklut er tilstrekkelig. Skyll bestikket i godt varmt vann til slutt.

Formiddagen skal likevel brukes til noe helt annet. I går lagde jeg en liten deig til lefse. Vanligvis drar jeg til mine foreldre for å bake. I dag tar de med seg takka og bakstefløya hit.

1 kommentar :

  1. Flotte tradisjoner slik jeg husker det fra min oppvekst på landet.Kobber og sølvpuss,lefsebakst osv.Her i leiligheten i byen har jeg verken kobber eller sølvtøy,og julebaksten blir det så som så med!
    Ønsker deg en koselig dag!!

    SvarSlett