Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








lørdag 24. oktober 2020

To måneder til jul

Om drøye to uker setter jeg i gang med årets juleforberedelser. De inkluderer matlaging, baking, rengjøring og pynting. Jeg kommer til å rapportere hver kveld. I år er hensikten mest å få en oversikt for meg selv om hvordan dagen har vært, og om noe bør gjøres annerledes neste år. Jeg satser nemlig på at jeg har mange år med juleforberedelser foran meg. 

I tillegg, som en adventskalender, blir det innlegg hver morgen i desember. Denne laget jeg faktisk ferdig i januar. 

Da jeg var barn på 1960-tallet dreide julepyntingen seg om juletre, nisselandsby på TVen og noe juleduker. Vi hadde ikke noe problem med å rekke det på lillejulaften. Jeg pynter i alle rom, og trenger mer tid. Likevel venter jeg å lenge som mulig, med treet som det aller siste om kvelden lille julaften. 

Vi har alltid pleid å ha mange gjester i løpet av jula, i år blir det annerledes, men jeg reduserer ikke juleforberedelsene av den grunn. Jeg har behov for en tidsfrist, og bruker gjerne julen eller andre feiringer som et lite press til å få unna oppgaver fra prioriteringslista. 

Både kakebaking og syltelaging har gjennom årene blitt flyttet til lengre og lengre fra julaften. Det betyr ikke at alt dermed er spist opp før jul. Vi venter med spisingen. 

Jeg kunne sikkert effektivisert med flere oppgaver på færre dager, men med denne planen har jeg en stor grad av fleksibilitet. Bare det å ha laget en plan gir meg sikkerhet for at jeg får gjort alt jeg har lyst til i tide. Det er også en realitetsorientering. Som ung hadde jeg alltid ambisjoner om å lage jul i stort format, men startet altfor sent. Det gir unødvendig stress. 

For andre er kalenderen på denne tiden av året vanligvis full med forpliktelser utenfor huset med arbeidsplass, skole, barnehage og venner. Alt må legges inn i planen. 

Min plan er alltid nesten kjemisk fri for sammenkomster i denne perioden. Da kan jeg disponere all tid som jeg vil. I år vil det vel være sånn for de fleste. 

Dagens oppfordring: lag en plan uansett hvor lite eller mye du har tenkt å gjøre i ukene fram til jul.




2 kommentarer :

  1. Du har rett! Det er lurt å ha en plan og å unngå stress. Samtidig er det å ha en tidsfrist og litt press på seg en måte å få ting gjort på. Jeg får aldri gjort så mye som før vi skal ha gjester her, spesielt hvis det er overnattingsgjester. Da går jeg over hele huset. I år håper jeg veldig at sønnen og familien i Oslo får tatt turen hit til Bergen til jul. Mitt høstbesøk til dem ble avslyst. Håper ikke koronaen ødelegger jula for oss også! Jeg skal følge med på juleforberedelsene dine, og prøve å starte tidlig selv :)

    SvarSlett
  2. Så flott skjema og plan du har laget! Hos meg blir det at jeg lager manuelle lister ettersom jeg kommer på gjøremål, men din er jo mye smartere:)
    Tusen takk for innspill ang. blider på den nye versjonen av blogger. Jeg testet ut det du anbefalt og det gikk veldig bra. Bildene har vært for store i utgangspunktet, så jeg må nok forminske de mere. Takk,takk:)

    SvarSlett