Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 4. desember 2020

4.desember: Juletretepper

Det er enda tidsnok til å lage et teppe til å ha under juletreet. Det finnes masse flotte mønstre til juletretepper med nisser. Her er to forskjellige. Det mest vanlige er lime delene på, men jeg anbefaler å bruke vlisofix og stryke de på. Dessuten sy rundt kantene for hånd eller med maskin. Det er litt arbeid, men det lønner seg. 

Det øverste laget jeg i 1989 og det under i 1990 til mine svigerforeldre. 
   
   

Så flyttet nissene ut fra stua og kulene kom ned på teppet. Røde kuler. Som det også var på treet fram til 2006.
    

Det strykes vlisoflix på baksiden av gull og sølvstoffene. Tegn sirkler/kuler etter malene og så klippe ut. All utklippingen tar tid og denne delen egner seg godt til juleverkstedaktivitet.Så tas bakpapiret av kulene og de festes på juletreteppet med knappenåler. Dette er et arbeid som skjer på gulvet. Legg et ullteppe på gulvet som underlag for strykingen og stryk kulene fast til teppet. Strek opp en linje fra kulene og mot midten. Dennelinjen broderes med attersting (kan sys på symaskinen med gull/søvtråd. Vrangsy fôr, vreng og sy igjen.I 2007 fant jeg ut at juletreteppet måtte passe bedre både til stua og treet, og jeg valgte et burgurder blankt og glatt stoff. Det var veldig vanskelig å holde på med. 


Juletreteppe i en annen form.


4 kommentarer :

 1. Så fine juletretepper du har sydd! Jeg likte veldig godt det i stjerneform.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det sydde jeg til noen venner, og det var veldig utfordrende å klippe riktig vinkler og få sømmene til å stemme.

   Slett
 2. Nydelige juletretepper du har sydd.
  Jeg liker stjerneteppe og også første begge to med nisser.
  Hilsen til deg.
  Ha en riktig god kveld.
  Vi har snø - litt - det ser ut hyggelig utenfor og stjerner og lyser stråler :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. For 30 år siden var det nesten en selvfølge at det skulle være nisser på juletreteppene. Teppe nr 2 var en gave til mine svigerforeldre.

   Slett