Jeg må vel si at jeg ikke er veldig imponert over det jeg ser ute, og vet at mange som har matallergier må spørre i tillegg for å være helt sikker.
Lappene med navn på rettene og informasjon om allergenene skriver jeg ut og laminerer. Da tåler de litt fuktighet, og kan faktisk brukes om igjen.
Den aller viktigste konsekvensen av dette arbeidet, er at jeg har blitt veldig bevisst på hvordan jeg lager mat.
Jeg bruker melkefritt margarin når jeg baker brød, bruner kjøtt, steker løk osv. Da kan alle spise det. Det er nemlig noen få som også reagerer på melkeproteinet gjerne i tillegg til melkesukker (laktose). Jeg passer på å bruke glutenfritt buljongpulver på de stekte potetene og jeg bruker soyasaus uten gluten. Det er ikke noe problem å bytte ut vanlig rømme og fløte med den laktosefrie varianten, det er bare prisen for er forskjellig. For litt mer koster maten når jeg gjør slike grep.
Den vanlige sjokoladekaken som både store og små liker laget jeg denne gangen melkefri ved å bruke melkefri melange i både kake og fyll, og rismelk istedenfor vanlig melk. Den ble så luftig og saftig. Jeg synes at det er så gøy når jeg får til sånt.
Jeg har full oversikt over hva slekt og venner kan spise, så denne justeringen av oppskriftene gjør jeg når jeg planlegger menyen. Selv om jeg passer på at det vil være matretter for alle gjestene så vil det alltid være noen som man ikke kan endre på.
I min nettbaserte kokebok Mat i bestemorshage så skriver jeg inn i oppskriftene når jeg har gjort vellykka bytte av ingredienser. Og jeg vil etterhvert lage noen etiketter så disse oppskriftene er enklere å finne - jeg har mye som ligger i kladd.
Anbefaler også bloggen www.utenalt.no med Tove Fjellgård Johansen
SvarSlettRettelse: www.utenalt.com
SvarSlettVeldig godt tips. Til et visst punkt er det ikke vanskelig å bruke vanlige oppskrifter, men kaker uten egg har jeg savnet.
Slett