Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 25. august 2017

Å merke maten

Det er lovpålagt at alle som selger mat skal merke den med allergener. Det betyr at restauranter på menyen og må menyen må informere om hva maten inneholder. Det gjør det mye lettere for de har en intoleranse eller matallergi å velge mat de kan spise. De viktigste allergenene er gluten, laktose, egg, nøtter og soya.

Jeg må vel si at jeg ikke er veldig imponert over det jeg ser ute, og vet at mange som har matallergier må spørre i tillegg for å være helt sikker.

Det er selvsagt ingen krav til å merke maten når man inviterer gjester privat, men jeg har gjort det like lenge som påbudet har eksistert. Det gjelder selvsagt når huset er fylt med gjester og jeg har satt fram maten på en buffet, som sist lørdag. Dere kan såvidt skimte lappene som er festet på hver bolle og fat.

Lappene med navn på rettene og informasjon om allergenene skriver jeg ut  og laminerer. Da tåler de litt fuktighet, og kan faktisk brukes om igjen.Den aller viktigste konsekvensen av dette arbeidet, er at jeg har blitt veldig bevisst på hvordan jeg lager mat.

Jeg bruker melkefritt margarin når jeg baker brød, bruner kjøtt, steker løk osv. Da kan alle spise det. Det er nemlig noen få som også reagerer på melkeproteinet gjerne i tillegg til melkesukker (laktose). Jeg passer på å bruke glutenfritt buljongpulver på de stekte potetene og jeg bruker soyasaus uten gluten. Det er ikke noe problem å bytte ut vanlig rømme og fløte med den laktosefrie varianten, det er bare prisen for er forskjellig. For litt mer koster maten når jeg gjør slike grep.

Den vanlige sjokoladekaken som både store og små liker laget jeg denne gangen melkefri ved å bruke melkefri melange i både kake og fyll, og rismelk istedenfor vanlig melk. Den ble så luftig og saftig. Jeg synes at det er så gøy når jeg får til sånt.

Jeg har full oversikt over hva slekt og venner kan spise, så denne justeringen av oppskriftene gjør jeg når jeg planlegger menyen. Selv om jeg passer på at det vil være matretter for alle gjestene så vil det alltid være noen som man ikke kan endre på.

I min nettbaserte kokebok Mat i bestemorshage så skriver jeg inn i oppskriftene når jeg har gjort vellykka bytte av ingredienser. Og jeg vil etterhvert lage noen etiketter så disse oppskriftene er enklere å finne - jeg har mye som ligger i kladd.


3 kommentarer :

  1. Anbefaler også bloggen www.utenalt.no med Tove Fjellgård Johansen

    SvarSlett
  2. Svar
    1. Veldig godt tips. Til et visst punkt er det ikke vanskelig å bruke vanlige oppskrifter, men kaker uten egg har jeg savnet.

      Slett