Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








lørdag 8. august 2015

Gips, ull, sølv og kobber

Hver lørdag i mange uker og måneder fremover kommer jeg til å gå 10 år tilbake i tid og fortelle om hva vi gjorde på gården før vi flyttet inn.

Som jeg nevnte sist lørdag gjorde jeg noen viktige funn da jeg ryddet i bryggerhuset. Og jeg starter med den aller minste - som så veldig fort kunne blitt oversett.

Buskerud landbruksselskaps sølvmedalje. 

Jeg ante ikke da for hva og når noen på gården hadde fått den, men jeg visste i allefall at dette var et "gullfunn".  Mye senere fikk jeg overta noen innramma diplomer - og der var svaret:
på Buskerud landbruksselskaps utstilling i Drammen i 1930. Virkelig gull å ha med andre ord.

Det aller første jeg fant var bestefars gamle ulljakke. Den hadde  ligget på gulvet på bryggerhusloftet i 20 år og så i utgangspunktet ut til å være hinsides redning, men etter en veldig skånsom vask ble jakke faktisk helt OK. Den har tidligere vært vasket for varmt, og er derfor veldig tykk og tett, likevel har den vært brukt.












Det mest spesielle funnet var gipsformer, masse pappstrimler, noen redskaper, et skilt, noen "kroppsdeler" og noen lettkledte figurer.

Heldigvis kunne mine foreldre fortelle om fabrikken som holdt til i det gamle fjøset på nabogården. Der ble det produsert utstillingsdukker til butikker, sybyster og små gipsfigurer. Formene jeg hadde funnet var blant annet til et barnehode til en utstillingsdukke og til en av gipsfigurene. Fabrikken var i drift fra slutten av 1940-tallet og ca til 1955. Sannsynligvis er dette de totale restene etter driften.

Hvorfor det lå på vårt bryggerhusloft? De danske ansatte leide rom og leiligheter på alle gårdene i nærheten - så også her. Veldig flaks at han hadde lagret gjenstander fra Bystefabrikkens driftstid på loftet vårt. Nå finnes det litt bedriftshistorie som kan formidles til ettertiden.




Sist, men ikke minst kommer de tre kobberkjelene jeg fant. Av en eller annen grunn tok jeg ikke noe bilde før vask og første gangs pussing. Det er synd fordi det er vanskelig å beskrive hvor ille de så ut, men jeg trodde at det var en sotet trykkoker i aluminium da jeg dro dem fram fra mørket. 

Uka som fulgte kom til å inneholde mange viktige dokumenter og mye treverk, så følg med på fortellingen.





6 kommentarer :

  1. For noen skatter du har funnet! Den som hadde en gammel låve å gå på skattejakt på! Bra ikke alle rydder og kaster hele tiden, så det blir noen funn på dem som kommer etter :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det står noen få ting på loftet fortsatt, men nå har jeg full oversikt over alt som var her. Ungene mine er glad for at de slapp ryddinga. De ville heller ikke ha visst hva alt var eller hadde vært brukt til.

      Slett
  2. Unike og morsomme funn; det er alltid artig å finne noe som setter en på sporet av gårdens historie.

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi fant mye mer, så bare følg med.

      Slett
  3. Fantastisk historie du har å fortelle!
    Og så mange fine skatter...og at de blir tatt vare på fra generasjon til generasjon er så flott:)
    ps. Hortensia er 1-3 H,vet at det mange steder blir for kaldt til den,kanskje et lite mikrorklima rundt hadde hjulpet?
    God helg:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er nok ingen som har sett verdien av disse tingene før nå.

      Jeg har sett etter Hydrangea Serrata, men må nok på et plantesenter i en annen klimasone enn her.

      Slett