Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
torsdag 2. april 2015

Mat til mange


Jeg lager ofte mat til mange. Hva kan man servere som er lettvint å servere, som alle kan spise og som smaker godt? Jeg er ganske sikker på at det ikke er så mye annet enn lapskaus som oppfyller alle kriteriene. Ingen spor av mel eller melk eller egg eller skalldyr eller sitrus.


Jeg mener at lapskaus er undervurdert. Ja, det tar litt tid å lage - til mange, men det smaker så godt at det veier opp for innsatsen.Jeg har derfor summert opp noen råd:

KRAFT: En forutsetning for et vellykket resultat er kraften. Uten god kraft - ingen god lapskaus. Kjøttet på oksehalene brukes selvsagt i lapskausen.


KUTTING: Tenk på at lapskaus skal spises med skje. Del alt opp i like store biter.  Det er ikke vanskelig om man først skjærer i skiver så i strimler og så  i biter. Hvis man skal lage lapskaus til mange så er det lurt å kutte grønnsaker dagen før.
Poteter kan skrelles dagen før og ligge i kaldt vann over natta. MENGDE: Det er enklere å beregne en stor porsjon hvis man bruker denne lista:
100 g kjøtt, 150 g potet, 50 g gulrot, 40 g kålrot, 40 g selleriot, 30 g persillerot, 10 g purre ( alle mengder - ferdig renset) og ca 2 dl kraft.

OPPBEVARING: Lapskaus må holdes varm fram til servering, derfor synes jeg det er enklest å lage den samme dag som den skal spises.

Hvis den ikke skal spises samme dag så må nedkjøling skje raskt. Jeg fryser lapskaus i passe store bokser, og har som regel alltid noen bokser i fryseren for en god og lettvint middag.

Oppskift

5 kommentarer :

 1. Helt enig...lapskaus er kjempegodt! Generelt er norsk husmannskost utrolig godt og undervurdert etter min mening. Nå skal alt være så internasjonat og fancy. Skal man lage mat til mange og faktisk ønsker en internasjonal vri er indisk Dahl utrolig enkelt og godt. Det er en vegetarisk lapskaus.

  SvarSlett
 2. Ja dette er både godt, lettvint og greit å lage til mange.
  Ha en god dag :)

  SvarSlett
 3. Lapskaus eller kjøttsuppe er nok det beste når det skal være mange til bords, ja. Tror dessverre også at det er i ferd med å bli litt "glemte" matretter.

  SvarSlett
 4. Hjemmlaga lapskaus er noe av det beste æ vet, æ bruker og lage en diger posjon og fryse ned, så har vi ferdige middager :)

  Ha en fin påske.

  Lisbeth :O)

  SvarSlett
 5. Lapskaus var jo festmat den gang da. Vi hadde det i dåpen til minstemann.
  Jeg sparer alltid kraft og litt kjøtt fra pinekjøttet i jula, for å spe på utover vinteren med god smak.
  Beina på kotelettene som blir renskjært før bruk, fryses i passe porsjoner og havner i lapskausen/suppa.
  Aldri feil med denne maten, alle liker det.

  SvarSlett