Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
tirsdag 31. mars 2015

Maling


Mens jeg står der og maler tenker jeg på hvor rart det er å stryke på noe som er vått, men som dagen etter har tørket. Ikke bare får det en overflate som tåler veldig mye, vi kan også velge farge.

Hvem var det som kom på dette? Og hvorfor?

Det finnes sikkert store bøker om malingens historie, men litt googling avslørte at den eldste kjente bruken av maling er hulemalerier fra steinalderen. Bestanddelene i den er nok langt fra de som brukes nå, men fordi noen slike malerier forsatt eksisterer, må den blandingen vært svært bra.

Lenge var maling utelukkende brukt til dekor. Masseproduksjon av maling kom fra 1950- tallet, men utvalget farger var fortsatt beskjedent fram til blandemaskinene for maling kom.

Fordi våre bygninger er fra før 1950 skulle vi ha brukt linoljemaling både utvendig og innvendig. Det visste ikke jeg da vi startet. Dessuten var det brukt oljemaling allerede noen steder. Spisestua som vi faktisk malte med linoljemaling har jeg senere malt over med oljemaling. Jeg foretrekker definitivt vanlig oljemaling.

Som bildet øverst viser bruker jeg maskeringstape påsatt plastfolie på badet for å slippe malingssøl på flisvegger og innredning. Mot gulv bruker jeg også maskeringstape, ellers ikke. Gode pensler gjør at det er enkelt å få en fin kant mellom to farger - som mellom vinduslist og vegg som på bildet til venstre.

For 9 år siden valgte jeg en annet hvitfarge enn helhvitt på tak og lister for at den skulle passe til fabrikkmalte vinduer. Denne fargen hadde gulnet veldig og ga nå et veldig skittent inntrykk.  Derfor går jeg nå for helhvitt og rommene blir betydelig lysere og neste litt større.

Det passet egentlig ganske bra med snøfallet som gjorde hagearbeid helt umulig.
2 kommentarer :

  1. Minner meg om at jeg også har noen tak som skulle vært malt. Jeg maler også helhvitt i tak og belistning. Synes kontrasten til vegg er fin. Nå er linoljemaling blitt så in igjen. Jeg går for oljemaling:) Våknet til snøstorm i dag. Så det får bli inne-arbeid.
    Så kjekt å høre at oppskriftene mine faller i smak. Burde sikkert lagt ut flere. Baker rundstykker i skivende stund. Venter på første heving:)
    Ønsker deg en riktig fin påske!

    SvarSlett
  2. Det var kjempestor forskjell mellom ny og gammel farge, så jeg kan godt tenke meg at det blei lysere! Jeg øver meg veldig på presisjon med pensel, og erfarer også at jo bedre pensel jo bedre resultat. Lykke til med resten av prosjektet. (",) Riktig god påske.

    SvarSlett