Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
søndag 3. februar 2013

To bad til

Da vi hadde fjernet alle takplater, veggplater og delevegger hadde vi et 45 m2 stort rom i 2.etasje.


Det er et vindu til på venstre siden av rommet mot tunet. Det er to døråpninger inn i rommet (i nedre bildekant) og det er en hel tømmervegg på den høyre siden av rommet. Den nye veggen som skal dele rommet skal plasseres midt mellom de to vinduene mot nord. Vi ønsket å beholde så mye som mulig synlig tømmer både i gjesterommet og i begge badene vi skulle ha her.

All gammel "islolasjon" ble fjernet
18.8. var gulvet i badene lektet opp og reisverket til veggen satt opp.

24.08. Sisternen til toalettet var satt på plass og legging av vannrør startet.  Ved å plassere toalettene akkurat der kunne avløpsrørene legges nesten rett ned gjennom gulvet og inn i røret som ble lagt i den nye bæreveggen i 1.etasje.


29.08: avløpsrør og vannledninger er lagt i det gamle bjelkelaget
06.09: Fotografert fra vinduet mot nord og retning tømmerveggen mot gangen. Jeg står altså i det ene badet og ser inn det andre.

Elektrikerne er også nesten ferdig med å plastrør for de elektriske ledningene.

Vi passet på å legge avløpsrør og vannrør også opp på loftet skjult i den nye veggen mellom badene.

Den nye åpningen i tømmerveggen til venstre går inn til vårt soverom. Når det lages hull i en tømmervegg, må det freses et spor i stokkene for å felle inn en lekte for å stabilisere veggen.

12.9. var det lagt sponplategulv og panel på veggen i gjesterommet.

Det er på dette tidspunktet plasseringen av lampepunktene ift vaskene kontrolleres. Det er fortsatt mulig å endre.

14.9.Varmekabler

 19.9. Gulvet er støpt og gipsplatene er satt på

23.9: Fliser på gulvet og nesten på alle veggene
20.10: Virkelig en milepæl. Vi mangler dosete, men har fått vann i vask, dusj og toalett. Det var nå vi begynte å se en ende på alt arbeidet.
21.10.
Da måtte gulvene dekkes og så var det fram med akryl og sparkel. Noen av tømmerstokkene hadde noen stygge sår. Der bygde vi opp med sparkel.
1.11: Så var det grunning og maling. På begge badene i 2.etasje er det en kombinasjon av malte tømmervegger og hvite fliser. 18.11:  Det er vann i alle kraner og WC er hengt på plass.

Vi flyttet inn i desember og når jeg ser på bildene fra den første jula manglet det mye: vegglamper, speil og håndklekroker. Men utover i 2007 kom dette også på plass.


Jeg hadde tenkt mye på hvor mye og hva slags skap vi skulle ha på badene. At vi landet på skap fra IKEA hadde både økonomiske grunner, men også at de faktisk passet til våre rom. På det største badet valgte vi faktisk kjøkkeninnredning. To høye skap brukes til håndklær og undertøy. Og i vanlige benkeskap har vi felt ned store håndvasker.
Garderobeskapet som kan svinges ble bare plassert på badet da vi flyttet inn, og er blitt stående. Skapet dekker toalettet litt fra døra inn på badet. Dessuten er det en flott oppbevaring av toalettpapir og lesestoff.

Det er lurt å ha noe egnet å legge fra seg klær på .


11.07.2007 ble endelig dusjen montert.og høsten 2012 ble dusjen byttet ut med et dusjkabinett.11 kommentarer :

 1. Jeg skriver det igjen - dere har hatt litt av et arbeid! Men huset deres nå er jo flott. Elegant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke verre enn å bygge nytt hus, faktisk artigere. Også gjorde vi ikke alt selv. Her var det mange i arbeid.

   Slett
 2. Dette innlegget tror jeg rett og slett jeg må legge bokmerke på, jeg har nemlig et badeprosjekt som snart mååå igangsettes. Mange gode tips her. Mange! Men hvorfor bytta dere til kabinett i 2012?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi hadde helt angst for at det skulle bli fuktighet under flisene.

   Slett
  2. Takk for svartet, og flott tilbud. Når vi kommer i gang kommer jeg nok til å kontakte deg. (",)

   Slett
 3. For et fantastisk jobb dere har gjort=) Jeg synes det er flott at laftet-veggene får "stå fremme"=) Fiiin søndag til deg=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Rommene er kaldere enn de kunne vært med isolasjon og ny panel, men vi angrer ikke.

   Slett
 4. Heia Åshild, dere har hatt litt av en jobb med restureringa på huset deres, og det er blitt så utrulig fint :)

  Og sist men ikke minst det du skriver til mæ, kor artig at din mormor bodde på Bjørnefjell, der er ikke mange mil dit , vi kjører over Bjørnefjell når vi reiser til grensen Sverige og det er 10 mil til grensen.

  Joda , Skjomen og Nrvik ligg i Ofoten :)

  Ha ei fin natt og takk for hilsen.

  Lisbeth :D

  SvarSlett
 5. Liker kombinasjonen av malte tømmervegger og fliser :)
  Veldig koselige bad! Har vært en stor jobb ja!

  SvarSlett
 6. heia jeg holder på å renovere hele huset, som er av tømmer og vi ønsker også å ha tømmer synlig på badet, men jeg finner ingen steder hvor loven gir meg rett til dette i forhold til fukt. hvordan gikk dere frem? vet du hva loven sier til dette? mvh katrine

  SvarSlett
  Svar
  1. Våtromsnormen er utviklet iht denne forskriften: http://www.lovdata.no/for/sf/kr/tr-20100326-0489-030.html Se § 13-20

   Vi leser den slik at det er kun de veggene og gulv som er utsatt for vann og fukt som skal ha membran og fliser/våtromsplater. Jeg mener at bransjen selv skiller mellom våte og tørre områder i bad. Vi beholdt to tømmervegger i to av badene. Vi har vært mer bekymret for vannskader i gulvet og derfor valgt dusjkabinett på begge badene i 2.etasje (etasjeskiller i tre), mens badet i 1.etasje har dusjvegger (etasjeskiller i betong). Vi har mekanisk utlufting fra alle våtrommene - det er viktig.

   Vårt byggefirma hadde ingen kommentarer til løsningene våre.

   Hvis vi skulle valgt nå hadde jeg satt i gulvmonterte toaletter, jeg er mer bekymret for at det kan bli vannskader rundt veggsisternene i de nye veggene enn fuktskader i de gamle tømmerveggene.

   Tømmerveggene er behandlet med tre lag oljebasert maling.

   Slett