Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 23. november 2012

Stress eller ro

Veldig få vil eller kan sette av så mye tid til juleforberedelsene som jeg gjør. Jeg har skrevet om hvordan det er enkelt og raskt å skape god julestemning. Det viktigste er å sette av litt tid til planlegging. Hva vil vi gjøre og hva har vi tid til. Jeg synes at det må være bedre bare å lage et slag gode hjemmelagde kaker enn å kjøpe masse som sannsynligvis ikke blir spist opp. En pepperkakebakedag med ungene blir nok prioritert. Denne deigen kan jeg iallefall anbefale. Den tåler å ligge i kjøleskapet minst 14 dager så den kan lages i god tid.

Selv om jeg har laget den store juleplanen så endres ting etterhvert. Møter dukker opp, invitasjoner kommer (heldigvis) og avtaler som gjøres med medbakere. Plutselig må planene endres. Det er ikke noe problem når oversikten er god i utgangspunktet.

Så rådet mitt i dag er: Finn ut hvor mye tid dere har til å lage jul. Velg hva dere vil gjøre og finn ut når dere skal gjøre det. Og gled dere til jul.

Jeg må finne fram notater fra tidligere syltelaging for å beregne hvor mye kjøtt jeg skal bestille. Her er huset fullt  med folk i tre dager og da lages det mellom 40 og 50 sylter, så det går med store mengder kjøtt og krydder.

7 kommentarer :

 1. 40 - 50 sylter! Gåann! Deg må jeg bare nok en gang ta av meg hatten for. Du er et drivjern uten sidestykke. Så deilig det måtte være å få lov til å være gjest hos deg. Håper de setter stoooor pris på deg.

  Ha en flott helg!

  Klem fra Hjørdis

  SvarSlett
  Svar
  1. Alle de som lager sylter tar jo selvsagt med seg sine egne. Jeg koordinerer gjerne for at viktig kunnskap om matlaging ikke går tapt.

   Slett
 2. O'takk og pris!! Jeg forsto det som om du har huset fullt de tre juledagene, og at det DA går med 40 - 50 sylter... 'vel drøyt for de fleste!! ;o))))

  Hilsen Line i Oslo

  SvarSlett
 3. Takk for i dag! Den lille gjesten din vil visst tilbake og leke med tønnene oppe på soverommet.

  SvarSlett
 4. Ja noen driver med mer storhusholdning enn andre, det er helt sikkert.
  Jeg liker ikke sylte, så det lager jeg ikke.
  Ønsker deg ei herlig helg :)

  SvarSlett
 5. :-) Her blir det ribberull i år som årene før. :-) Det slår ikke ekte hjemmelaget sylte, men som du sier, man får planlegge etter tid og muligheter. Og i mitt tilfelle, krefter. :-) Og ja her skrives lister, skjemaer, ukeplaner...

  Ha en fin kveld

  SvarSlett
 6. leste jeg rett? 50 stk sylte?
  erruheltsprøeller?

  hihi

  Regner med at dere ikke spiser opp alt sjøl, men at folk kanskje lager og tar med seg?

  Synes som deg at det er bedre å gjøre noen få ting helhjertet, enn å jage etter å skulle ha alt bare for å ha alt. Jeg er så heldig at jeg får alt jeg vil av småkaker fra min mor, men jeg tror at i år skal her bakes pepperkaker. Ikke egentlig for å spise, men for å lage ørten bitte små hus som bordekorasjon, trooor jeg. og da skal jeg jammen bruke deigen din, for om den kan ligge to uker i kjøla er det jo perfekt for meg, som gjerne ikke orker å ordne masse bakegreier på en gang.

  Ha en herlig førjulstid da!!

  SvarSlett