Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








onsdag 21. november 2012

Kjært barn

De fleste steder i landet har sin variant av lefse smurt med smørkrem. Det er ikke så rart fordi takkebakst har mye eldre tradisjoner enn bakerovn. Den enkleste og kanskje eldste takka var en jernplate lagt på et stativ over bålet. Navnet kling kommer fra at smørkremen eller annet fyll opprinnelig ble klint på med hendene.

Det er like mange oppfatninger av hva som er den beste eller riktigste oppskriften på kling som det er folk som baker. Jeg starter med en smørgrøt og tilsetter eggeplommer og rømme når grøten er blitt kald. Jeg liker at lefsa er litt saftig og ikke er for tynn.  Vi bruker kling kun som kake, men mange steder serveres denne søte lefsa til middag. I Numedal er kling fast følge med rakfisken og i Hallingdal med småmaten (en svært eksklusiv suppelapskaus).  Til oppskrift.

32 emner gir 160 ferdig smurte snipper. Det tok 3 timer for to personer. Jeg kjevler og steker, min mor smører, deler opp og renkjærer.

Pakkene er klarer for innfrysing nå. Jeg har spist avkjær og hadde behov for noe salt og krydret til middag.

8 kommentarer :

  1. Så flink du er! Vi gleder oss til fredag:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det gjør jeg også. Da blir det boller og rundstykker - sikkert på mange måter.

      Slett
  2. Lefsene så kjempegode ut, du er så utrulig flik, har sittet og settt gjennom bloggene dine med alle oppskriftene du har legget ut, det må være utrulig masse arbeid du har lagt ned på disse bloggene dine, og det ser også ut til at du er en super kokk / baker, med all den deilige maten du lager ;)

    Hilsen Lisbeth ;)

    SvarSlett
  3. Nå løper i alle fall mine tenner i vann. Disse så gode ut.
    Jeg har fått høre at den lefseoppskriften som ligger på min blogg heter Kråtekaker. Men her på disse kanter kaller vi dem lefser uansett.

    Måtte titte på julesiden din, siden du nevnte den og smilet kom, for vi tenker visst ganske så likt. Jeg laget meg denne boken for 20 år siden og den er like nyttig i dag.

    Ønsker deg en fortsatt fin uke!

    klem fra Hjørdis

    SvarSlett
  4. Dette er barndomsminner. Mamma gikk på Heimtun og fikk der en venninde fra Uvdal. Hun sendte lefsekling ( klining?) hver jul. Klingen ble spist med "andakt og følelse".
    Nå har jeg bestilt via en grei kollega: ;-).

    En varm hilsen til begge lefsebakerne fra KW :-))

    SvarSlett
  5. Ååååå, det her ser koselig ut! God helg Åshild!

    Ellen

    SvarSlett
  6. Det er så koselig med juleforberedelser=) Dette så jo veldig hyggelig ut=) Håper du får en fin, fin søndag=) Vibeke

    SvarSlett
  7. Det så godt ut!
    Jeg har faktisk takke, men her finnes ikke surmelk dessverre...
    Nå er ikke jeg noe spesielt flink til baking, men det kunne ha vært greit å prøve seg på møljebrød. Vi må jo ha mølje til jul, men i alle år har jeg fått tilsendt møljebrødet fra mamma. Men jeg vet ærlig talt ikke hvordan man lager møljebrød heller...

    SvarSlett