Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
tirsdag 13. desember 2011

Nisseluer

Dagens store nyhetssak i dette distriktet er forbudet mot nisseluer på et arrangement på en skole nå før jul.
Begrunnelsen skolen har for dette, er hensynet til andre religioner.

Da lurer jeg på. Hva har nisseluer med religion å gjøre? Sannsynligvis er det noen ikke klarer å skille mellom de ulike elementene i vår norske julefeiring.

Det norske ordet jul er mye eldre enn kristendommen i Norge, og viser at vi har hatt en feiring midt på vinteren også før Olav den Hellige. I den feiringen hadde overtro og de underjordiske stor plass. Haugebonden eller fjøsnissen var slike man burde være venner med. Så til jul ble det lagt ut litt ekstra mat på låven. Fjøsnissen var ca 30 cm høy, var gråkledt og hadde rød lue. Fjøsnissen skiller seg derfor ganske mye fra den amerikanske Santa Claus. Santa Claus kan nok sies å ha sitt opphav i den katolske presten Nicolas. Jeg har aldri lagt skjul på at jeg foretrekker fjøsnissen. Les mer om nisser her.

Så nisselue! Den må unger kunne bruke også på skolen.

Uten å være redd for å støte noen må skolenes juleforberedelser kunne består av juleverksted med laging av gaver og julepynt og juleavslutninger med sanger og skuespill. Alt dette vil inneholde en blanding av livssynsnøytrale og kristne elementer. Skoler har ikke lengre julegudstjeneste som en obligatorisk del av juleavslutningen. Dette siste er like mye av hensyn til alle humanetikere som andre religioner.

Laagendalsposten hadde for en tid tilbake et  intervju om jul med et par kloke unge jenter som var Jehovas vitner. Deres synspunkter om toleranse og aksept er eksempel til etterfølgelse både for oss alle.

Da jeg skrev dette var jeg ikke klar over at det sannsynligvis nettopp er en gruppe Jehovas vitner som er grunnen til saken. Det endrer ikke mitt syn. En minoritet kan ikke forvente at storsamfunnets tradisjoner skal legges om for å ta hensyn til dem.

3 kommentarer :

  1. Slike episoder tror jeg heller øker konfliktene mellom ulike kulturer framfor å bringe oss nærmere hverandre. Og nisseluer har jo ingenting med religion å gjøre, så her er det noen på lærerværelsest som har sovet i timen...

    SvarSlett
  2. PS. Kalenderen kjøpte jeg hos Bohus i høst.

    SvarSlett
  3. Morsomt du nevnte Jehovas vitner, ryktene går jo på at det var hensyn til noen medlemmer derfra som var bakgrunn for akkurat denne saken.

    SvarSlett