32 leiver er kjevlet ut, stekt, smurt med smørkrem, delt i snipper og lagt i plastposer. De oppbevares i fryser og tiner mens kaffen koker.
Dette er ikke noen kake med barndomsminner, men brakt med til gården etter 20 år i Numedal. Dette kalles Grautlefse fordi man starter med å koke en slags fløyelsgrøt. Når den av avkjølt så tilsettes rømme, egg og mer mel. Det er vel ikke noe man starter med helt alene, men det er heller ikke veldig vanskelig. Oppskrift finnes i Jul i bestemorshage: Kling/Lefse. Jeg bruker Kling kun som kake. I Numedal brukes den også til rakfisk.
Det er like mange meninger om hvordan en perfekt kling skal være og oppskrifter, som det er gårder/
slekter.
Og hvorfor jeg ikke skal bake lefser på søndag som det står på planen? Noen ganger blir planen endret. Det er jo ikke noe problem å bytte om underveis.
for én dag siden
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar