Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
mandag 13. desember 2010

Lucia-dagen


For 19 år siden var min datter stolt
Lucia i barnhagen.

I våre dager er det svenske skikken med Lucia pike og Lussekatter vi har overtatt. Den gamle norske Lussi og den "svenske" Lucia har ingenting med hverandre å gjøre.

Den norske Lussi var en trollkvinne som kunne føre ulykke over en gård dersom de arbeidet den natta hun var ute.
"ikkje bryggje, ikkje baka,

Ikkje store elden på grua hava,
For så går leiven i tu, hella i sju,
Og bakstetrauet i femten biter."

Fram til ca år 1700 da kalenderen ble revidert, var 13. desember vintersolverv og Lussianatta er "den lengste notti" i året. Fordi natta var så lang og mørk så trodde man at de underjordiske var på vandring. Man trodde også at dyrene kunne snakke med hverandre denne natta.
Den egentlige Lucia bodde på Sicilia og led martyrdøden på slutten av 200tallet. Hun ble opphøyet til helgen av den romersk-katolske kirke på 500-tallet. De fleste skikker vandrer gjennom landene slik skikken om Lucia-opptog har gjort. Fra sør-Europa gjennom Tyskland, til Sverige og de de siste 30 årene mer og mer her i Norge også.

Luciasangen er egentlig en napolitansk folkevise. Barnehager over hele landet har trent lenge på sangen og på opptoget. Og i dag kommer stolte foreldre for å høre barna synge.

Lussekatt hadde opprinnelig ikke noe med Lucia å gjøre, men er dannet av ordet Lucifer, altså djevelen. Skikken med lussekatter skal ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et hvitkledt barn, delte ut boller til alle snille barn.  For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder. De lyse bollene skulle dermed skremme bort Lusse, altså Lucifer. Safran gir en fantastisk smak og lukt. Så selv om safran er verdens dyreste krydder så blir det ikke ordentlige lussekatter uten. 

Vi bakte Lussekatter i går og i dag skal jeg bake Safrankringer. Ellers fortsetter syltelaging her i huset. I dag skal det stå ti personer på kjøkkenet.

2 kommentarer :

  1. Tusen takk for kjempekoselige hjerter som kom i posten her om dagen! :o) De henger nå på kjøkkenet og skaper litt ekstra julestemning der.

    Det var en veldig stolt Lucia-frøken du har bilde av der ja, så koselig :) Det er også luciafeiring i barnehagen her i dag, så jeg skal troppe opp og se på de søte små hvitkledde barna. De skal vistnok ta turen innom eldrehjemmet her og synge i dag også, noe som vistnok er første gang. Det blir nok koselig for alle sammen :)

    SvarSlett
  2. Dette var morsom lesning! Jeg personlig er nok ganske glad for at Lussi ble byttet ut med Lucia, slik at jeg kan spise lussekatter hele dagen i stedet for å arbeide hele natten. Det ser ikke ut til at du skal få trollbesøk på gården sånn som du står på! Gleder meg til jeg får så store barn at de kan være med på ordentlig. Har sannelig begynt å glede meg til barnebarna allerede... Men får prøve å leve i nuet som består av kos og kaos i glimtvis skjønn forening!

    SvarSlett