Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
fredag 26. november 2010

Adventspynting

Jeg har vært på loftet og hentet adventspynten. Ja, så mye pynt er det egentelig ikke. Det er fargen på lysene som setter fokus på hvilken tid vi er i. Her byttes det til lilla lys i alle lysestaker i hele huset og jeg synes det er nydelig. Jeg er ikke medlem av statskirken, likevel velger jeg å bruke den liturgiske fargen lilla i denne tiden. Dette var tradisjon i mitt barndomshjem, og jeg ser ingen grunn til å gjøre det annerledes. Lilla er dessuten min farge over noen andre, og det er vel sjelden at jeg ikke bruker et lilla plagg. I huset forbeholder jeg likvevel fargen til adventstiden.

Lilla er en blanding av rødt og blått. Lilla kommer fra det franske ordet lilas som betyr både Syrin og syrinfarget. Opprinnelig er ordet arabisk Lilac som betyr Syrin. I filmen dr.Zhivago omtales lilla som lykkens farge.

Ordet advent betyr ankomst. Og adventstiden var opprinnelig bare markert i kirkene. Adventstiden og bruk av lilla også utenfor kirken er et eksempel på en religiøs skikk som  etterhvert er blitt folkelig tradisjon. Før reformasjonen var tiden før jul en fastetid.  Mange fortsatte likevel å følge primstavens anvisninger. Fra den 23. november (St. Clemens dag) startet en periode før jul med mindre mat, slik at man skulle bli ekstra glad for julematen.

Mens jeg ordner i huset så skal jeg fyre i alle vedovnene. Så fort kjøkkengulvet er blitt vasket, så skal jeg legge på rene filleryer. Når det er blitt varmere i huset så skal jeg ta en rufs på soverommene.  Her er det tømmervegger og det legger seg mye støv oppå hver tømmerstokk. Jeg tørker av veggene med en fuktig mikrofiberklut. Det er ikke snakk om noen skikkelig vask av veggene, bare en slags støvtørking.

Dagen min blir med andre ord fylt at ting jeg synes er hyggelige å gjøre og som etterpå gir et synlig resultat. 

Ha en fin dag.

3 kommentarer :

 1. Sannelig har du planene klare! Jeg er så treg til denne julevasken, tar en razzia når jeg ser at nå er det på tide:O)...da har det sikkert gått litt over tida også;)
  Kos deg denne helga, det blir koselig å begynne julepyntinga nå.
  Klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. Så flink du er. Når du skriver om rengjøring, høres det så korselig ut ;-)

  ... så bra at myggen fant hjemmet sitt!! Jeg var litt spent nå. Det hender jo at de får seg en rundtur først ;-)

  SvarSlett
 3. Hei du. Så koselig blogg. Jeg fant ingen mailadresse her,men lurte så veldig på hvilken blåfargene du har malt tømmerveggene på soverommet med?
  Hilsen siljesteen@hotmail.com

  SvarSlett