Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.

Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.
søndag 18. juli 2010

Stauder og annet

Du verden hva man lærer. Nellik og nellik er to ulike ting. Blomsten er på latin Dianthus og krydderet kommer fra et stort tre som heter Syzygium aromaticum på latin.

Poenget nå er at blomsten Dianthus også kan være mye forskjellig. Det finnes ca. 300 arter av ettårige, toårige, flerårige og noen halvbusker. Store norske leksikon opplyser om at en halvbusk er planter der den nedre delen av stengelen er treaktig, mens den øvre delen er grønn og myk og visner bort om vinteren, som på  Lavendel og bringebær.

Videre at staude er en flerårig urteaktig plante med skudd som visner ned om høsten, men med røtter som overvintrer. Begrepet brukes særlig om flerårige prydplanter som vokser på friland. Slike flerårige planter må ofte deles etter noen år. Leste i går at det er lurt å ta av frøkapslene. Da beholder planten mest kraft. 

En to årig plante frør seg selv (sånn som Stokkrose). Små "babyplanter" dukker opp i nærheten av morplanten eller ganske langt unna.

Så er det sommerblomsten som fullfører sin livssyklus i løpet av ett år. Men man kan plukke frø fra dem også.

Jeg tror at de fleste i min hage er flerårige. Bortsett fra den siste i innlegget under. På telefon fortalte hagesenteret at det er en 2 årig plante.

2 kommentarer :

  1. Hei og hå! For en koselig og lærerik hageblogg du har! Har lenge sett etter en skikkelig hageblogg å følge, og nå har jeg funnet denne. Skal legge deg til i favorittrullen min, så kan jeg titte innom og se hva som skjer i Bestemors hage;-) Ha en trivelig kveld! Ruthe

    SvarSlett
  2. Takk for tips og stemme til Erta Berta! Fin blogg, dette :-)

    Marie

    SvarSlett