Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








mandag 8. februar 2010

Fargelære

For tre husprosjekter siden så oppdaget/lærte jeg systemet i fargekodene på malingen, NCS eller Natural Color System. Å velge ulike farger til et stort hus ville vært umulig for meg uten denne kunnskapen.                                      Alt er bygd opp rundt fargesirkelen. Fargene fra gult til rødt får derfor koden Y--R, fargene fra rødt til blått R--B, fra blått til grønt B--G, og fra grønt til gult G--Y.
Wikipedia skiver dette: "NCS - Natural Color System - er et system for fargeangivelse som er utvikla av Scandinavian Colour Institute. Systemet er norsk standard for fargeangivelse på maling.

Fargen angis med en kode bestående av seks siffer og to bokstaver, f.eks. 0580-Y10R. Koden angir fargens slektskap med fire kulørte farger - gul (Y), rød (R), blå (B) og grønn (G) - og to ukulørte farger (svart og hvit). De to første sifrene angir fargens «svarthet» i prosent; de to neste fargens «kulørthet». Siste del av koden angir fargens beliggenhet mellom to kulørte farger. Y10R betyr at det er en gul farge med 10% rødt. Farger uten innhold av kulørte farger betegnes med N etter de fire første sifrene. En S foran koden viser at koden gjelder systemets versjon 2. Koder med og uten S samsvarer ikke."

Dette betyr at desto lavere det firesifrede tallet er desto lysere er fargen.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar