Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








mandag 30. november 2015

Juleverksted

Jeg har hengt opp min adventskalender i kveld slik at den er klar til i morgen tidlig. Det er så hyggelig å løfte av en liten pakke hver dag.

Det blir litt for kort kveld til et effektivt juleverksted, men 12 konglekoner står klar for oppdrag. Dette er nok bare begynnelsen, så jeg må få satt av et par kvelder til.


søndag 29. november 2015

Grunnlaget er lagt

Med to små på besøk denne helgen fant jeg ut at grunnlaget for årets pepperkakegård måtte jeg gjøre i fred og ro.

Noen flere sirupssnipper ble det også.




Dette blir en veldig travel uke, og ikke mer baking før på fredag.

lørdag 28. november 2015

Sirupssnipper og pepperkaker

Da gullgutten fikk smaken på deigen forsvant interessen til å stikke ut pepperkakefigurer. Barnet måtte avledes.

Etter en boks pepperkaker ble det sirupssnipper. Det er mye mer effektivt å lage. Jeg bruker et jern for Fattigmann og legger en mandel på for å dekke sprekken i midten.

Deigen jeg bruker må være verdens beste. Enkel å lage, lett å kjevle og nydelig å spise. Smaksopplevelsen når man spiser en litt tykkere "pepperkake" er helt annerledes enn når man spiser en løvtynn sirupssnipp.
      


Nye rom

 For 10 år siden sto Lecamuren rundt det som skulle bli grunnlaget for nytt soverom og bad i bryggerhuset. Nå stemmer høyden med gulvet i resten av 1.etasje. Våren 2006 ble det ført inn vann og avløpsrør, og det ble fylt igjen, isolert og støpt.

Det gamle vedskjulet var på drøyt 20 kvm, noe som ville øke arealet i 1.etasje betydelig.







Heldigvis var det noen tak som vi kunne lekte litt ned slik at det ble plass til masse ledninger over.



I begge stuene var det lagt panel og vinduene hadde fått foringer.

Vi begynte å merke at det hadde vært en arbeidsom høst. Det var kaldt å jobbe, og fokus ble derfor rettet mot juleforberedelsene i huset i byen. De siste.

fredag 27. november 2015

Lilla hus



  

Denne kransen kjøpte jeg på Villa Fridheim i Krødsherad i 1989.  Den har hengt på dører i flere hus.

Jeg synes det er stas å ta fram pynt som har fulgt oss gjennom flere tiår. Jeg behandler den pent og håper det skal holde ut min tid.

Selv om jeg har vært utmeldt av kirken i snart 30 år, så velger jeg lilla i denne førjulstiden. Kirkelige og folkelige tradisjoner Jeg synes at lilla er en nydelig farge som markerer forskjellen på tiden til juleforberedelsene og selve julen.

For her i huset er juleforberedelsene i full gang. Fra kjøkkenet lukter det svakt av karamell. Det er pepperkakedeigen som lages.














Allerede på trappa som møtes gjester av lyslykter og dørkranser med lilla sløyfer. De vakre kransene ble laget av Kari i 2011.

I vindfanget står noen konglekoner med lilla skjørt og det lilla lyset brenner nesten kontinuerlig gjennom disse fire ukene.

På kjøkkenbordet ligger den fantastisk flotte duken. Den er spesiallaget og det er så hyggelig å ta den fram hvert år.
Jeg må innrømme at hos oss så tennes alle fire lysene fra nå og brenner ved alle måltider hele adventstiden.


 På sofabordet ligger duken jeg broderte for over 30 år siden. Den skulle passe til bollen jeg fikk av ei venninne for enda lengre siden. Det er en tradisjon å ta dette fram akkurat til denne helgen hvert år. Og det er det jeg liker - tradisjoner.










torsdag 26. november 2015

Innkjøp




Det tok mange år før jeg innså at de kveldene som er avsatt til innkjøp så er det bare det som gjelder. Derfor er det nå mye mer avslappende å gå i butikkene når jeg ikke samtidig tenker på alt jeg skal gjøre når jeg kommer hjem. I dag var hovedfokus å få sikret meg materialer i årets juleverksted. jeg må med skam melde at de selvplukka furukonglene dessverre ikke var bra nok, så Nille ble redningen. Gullbånd, piperensere og lim til limpistolen fra Panduro. Vliselin fra ei venninne og hasselnøtter fra kjøkkenskuffen. Det brune skinnende stoffet er egentlig en løper kjøpt på Europris for mange år siden. Så får vi se hva resultatet blir i år.


På dagens liste sto også støvsugerposer og servietter. Jeg fant store, tykke gullservietter på Karjolen. Det tror jeg kommer til å passe bra på bordet. Som med så mye annet - jeg har gått tom for støvsugerposer midt i en hektisk innspurt. Så det sikrer jeg meg ganske tidlig.
Det ble ingen julegavekjøp på dagens runde, men flere gaver er allerede innkjøpt og klar til innpakking.

Når det gjelder årets julegaver til gullungene så har nok gullgutten ikke direkte ønsket seg lekekjøkken, men jeg tror det vil bli veldig stas. I gaven fra oldeforeldrene er det kjeler og redskaper. IKEA definitivt billigst, og det virker veldig solid. Artig effekt med batteri i komfyren som gir lys i plata når den er "slått" på.




Tipi
Så kan det se ut som om vi gjør veldig forskjell, når gulljenta får tipi (fra Lykkebarn). Vi enige om at det viktigste er noe ungene trenger eller ønsker seg, og ikke hva det har kostet. Jeg vil nok passe på gjennom årene at det jevner seg ut, men akkurat i år er tipien også gave til 1 års dagen rett etter jul. Senere vil jeg selvsagt ikke kombinere disse gavene.

Jeg gleder meg veldig til å besøke henne når denne er tatt i bruk.

onsdag 25. november 2015

Planlegging av borddekking og skolde mandler

Med noen flere timer hjemme i dag har jeg kommet meg noe mer ajour. Du tenker sikkert at det er lenge til jul. Men jeg blir hvert år overrasket over hvor mye tid de vanlige arbeidsoppgavene tar.

Som å vaske klær






og holde skuffen med kjøkkenhåndklær så full som mulig.


I dag fikk jeg tatt en rufs på soverommet og badet. Jeg synes alltid det er en luksus å legge seg i helt rent sengetøy. Og jeg vet at jeg ikke har tid til å gjøre dette igjen før rundt 20.desember. Noen gjestesenger er også ordnet, de skal brukes til helgen.





Det aller viktigste i dag var likevel å få skoldet mandler, i allefall nok til sirupssnippene som skal bakes til helgen. De våte og myke mandlene er enkle å dele i to langsetter. For å få litt underholdning til en ganske kjedelig oppgave setter jeg på et TV- program.

  

Det meste hyggelige i dag har vært å skrive handleliste til mitt juleverksted. De to årene har det dreid seg om å lage pynt til spisebordet. Det skal det i år også. Derfor må jeg ganske tidlig finne ut hva jeg trenger av materialer. Og det blir lim til limpistol

For å finne ut hvordan bordet skal være tar jeg alltid et tilbakeblikk. Ganske fort fant jeg ut at i spisestua til jul bruker jeg fargene hvitt, grønt, sølv og gull i ulike kombinasjoner.

I 2014 laget jeg stjerner











og i 2013 var det trær















tirsdag 24. november 2015

Veldig kaldt

Jeg visste at det ikke var noen vei utenom, men jeg måtte stålsette meg. Godt påkledt og med vinterhansker ryddet jeg i fryserne i kjelleren. Så kunne jeg ta den på kjøkkenet. Det var egentlig der det var verst. Her hadde jeg brutt mine egne regler om hva som skulle legges inn. Så to store bæreposer med varer ble flyttet til kjelleren.

De to siste filleryene til kjøkkenet henger til tørk, jeg har beregnet kryddermengder og vasket opp.

Forøvrig - er det akkurat en måned til julaften!

mandag 23. november 2015

Vaske filleryer

Å legge rene filleryer på en rent kjøkkengulv er et av mine arbeidskrav denne uka, derfor var planen at vaskemaskinen skulle gått for fullt i kveld. Jeg kom veldig sent hjem fra jobb, så jeg rakk bare en. Deilig for alt som er gjort, tross alt.

Å rydde i frysere står fortsatt på lista. Kjempefrossen og med sår hals var det en svært lite fristende oppgave.

Derimot fikk jeg skrudd sammen en av årets julegaver.



søndag 22. november 2015

Bake kling

Det er mye hyggeligere å stå en formiddag med bakingen enn en kveld, derfor ble denne oppgaven forsert.

Jeg har ikke trening nok til å få de helt runde og jeg begrenser diameteren. Da lander de trygt på varm takke.





Dette er en variant av Flesbergkling/Numedalslefse. Hver gård eller bakstekone hadde sin egen oppskrift, og det er stor uenighet om hvilken som smaker best. De sprø, de myke eller de seige. Skal det lages smørkrem, eller skal leiven smøres med smør og sukkeret strøs på etterpå.

Jeg koker grøt først. Når den er kald tilsettes rømme og eggeplommer. Oppskriften finner du her. Jeg synes deigen laget med grøt er lettere å kjevle enn deigen fra andre oppskrifter. Dessuten blir lefsene så myke at de nesten smelter i munnen.
Til helgen er høsten over og jeg har ryddet den vekk fra spisestua.
Det blir en ganske travel uke så esken med de lilla konglekonene har kommet opp fra kjelleren.

lørdag 21. november 2015

På sporet igjen

For å komme ajour igjen så startet jeg dagen med vask av kakebokser. Kakeboksene må være tørre og romtempererte når  man legger småkaker oppi. Jeg vet at det kommer travlere tider så dette er en oppgave som bare kan gjøres unna.

Med litt snø og tykt rimlag var det akkurat nok til å bruke låvebrua som akebakke for gullgutten.

Jeg vurdere seriøst om det var nødvendig med kobberpuss i år, og testet med de to to høyre. Det ble større forskjell enn jeg trodde.

Nå etterpå er jeg glad for at jeg satte igang. Det er veldig stas å se de blanke kobberkjelene henge der.
Det er i dager som denne det er utrolig deilig med den lange benken på vaskerommet. Det var derfor jeg ryddet den helt tomt sist helg.
Helt til slutt ikveld lagde jeg ferdig lefsedeigen. Dette er skal bli kakelefser fra Numedal, også kaldt kling. Det skal vi steke i morgen. Selv om det hadde vært mulig å kjevle denne lille porsjonen på en kveld, så er det mye hyggelige å stå i dagslys.



Renseanlegg og elektriker

For 10 år siden var elektrikeren ferdig med å legge det skjulte anlegget i bryggerhuset, og resten av veggene kunne paneles eller plates, som her på kjøkkenet.











Vi hadde inngått avtale med en rørlegger som skulle ta seg av tilkobling av renseanlegget, legge vann og avløp inn i bryggerhuset og bytte ut alt i hovedbygningen.



Så tok vi oss faktisk tid til å gå opp grensene i skogen vår.





torsdag 19. november 2015

Også viktig

Jeg har ikke helt klart å legge bort alle permene med slektsopplysninger enda. Jeg pleier vanligvis å rydde bort alt på denne tiden av året for å kunne konsentrere meg om alle juleforberedelsene. I år er det noen navn jeg må ha på plass først, og det er en spennende historie jeg har fått høre. Det inkluderer norsk jordmorhistorie rundt 1900 og muligens et av Fritjof Nansens barn. Og selvfølgelig masse slektninger.

Så det blir meg og tekoppen litt inn i denne natten.

Kan jeg krysse noe av listen? En julegave faktisk og noe viktig til juleverkstedet mitt.

onsdag 18. november 2015

Brødbaking

Jeg har fortsatt oversikten selv jeg for andre dag på rad  opererer utenfor lista. Den første porsjonen med småbrød er i fryseren.

Selv om jeg gleder meg både med forberedelsene og til jul, så mistrives jeg med denne årstiden. Det er om å gjøre å fylle dagene med noen hyggelig.

tirsdag 17. november 2015

Noe helt annet

Fordelen med å ha en plan er at den kan forandres. Jeg har fortsatt oversikt over det som skal gjøres, men oppgavene tas kanskje i en annen rekkefølge. Så selv om jeg sikkert kunne fylt all tid selv, så er den lille gullgutten viktigere. Så i ettermiddag tok jeg imot invitasjonen om å bli invitert inn i hans "myshörna" under trappen. Der er det bøker, puslespill og biler selvsagt. Så ble han med på å skru sammen en kommode fra IKEA.

Så får jeg se om jeg kommer meg tilbake på listen i morgen.



mandag 16. november 2015

Årets julekort

Jeg synes det er hyggelig å sende julekort, og enda mer  - å få. Å gå til postkassa de siste dagene før julaften og egentlig vite at der ligger det hyggelige hilsener fra fjern og nær er veldig stas.

Derfor bruker jeg litt tid til å tenke ut en ny variant hvert år. De kan være lange og smale, firkanta, høye og smale eller sånn som i  år, A5. Jeg lager hele julekortet/julebrevet på min egen PC i Word. da får jeg plassert bilder og tekst slik jeg vil. Men utskriften får jeg ordnet mer profesjonelt på litt tykkere papir enn min hjemmeskriver hadde taklet.

I fjor hadde jeg tatt bilde av låveveggen for å bruke som bakgrunn. Jeg er ikke helt fornøyd med at teksten var lite synlig, ellers synes jeg det ble et hyggelig julekort. Worddokumentet ble skrevet ut på A3 ark som ble kuttet langsetter. Hver del ble brettet i tre. Da blir målene ca 15x15 cm og passer i en firkantet konvolutt.

Planen for i år er helt klar og jeg har faktisk allerede en disposisjon til teksten.

Og her finner du forslag til flere julekort.

søndag 15. november 2015

Smultringer

Rett etter klokka tolv i formiddag var det klart for årets smultringbakst. Denne tradisjonen startet i 2013 da både Pia og Elisabeth hadde skrevet om sin smultskrekk.

Jeg synes det er stas at hyggelige damer vil komme på besøk på mitt kjøkken før jul. Og jeg legger det inn som viktige deler av mine juleforberedelser. 





Etter 4 timer med kjevling og steking kunne vi putte 350 smultringer i poser.

Overspising av nystekte smultringer er obligatorisk.
De små hekla snøfnuggene som jeg la utover strykebrettet i går kveld har tørket og de er stive nok uten stivelse. Da vil de holde seg lengre helt hvite. 




lørdag 14. november 2015

Vaskerommet

Dagens største oppgave var vaskerommet. På mange måter er vaskerommet her i huset et ganske viktig rom i ukene før jul. Derfor synes jeg det er så greit å få ryddet bort gammel moro før jeg trenger benkene. På vaskerommet står jeg med kobberpussen. Der har jeg juleverksted. Og der skal jeg selvsagt stryke juledukene. Det samler seg alltid noe som jeg har tenkt å gjøre en dag jeg har veldig god tid. Det har jeg veldig sjelden, derfor er denne dagen så viktig.

Haugen med hvite linduker er nå iallefall vasket. Noen er faktisk også rullet.

Skuffen med skjorter er tom. De henger nystrøket i skapet.


I januar la jeg alle de hekla snøfnuggene som henger i vinduene i spisestua til vask. Jeg klipte av trådene de skal henge i bare for å være sikker på at de ikke kom opp igjen uten vask. Nå er det lagt utover strykebrettet til tørk. jeg håper at de blir stive nok uten stivelse. Det får jeg vurdere i morgen.

Kveldens aller siste oppgave var smultringdeigen. Nesten 9 l deig blir ca 400 smultringer.