Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








søndag 28. juni 2015

Storkenebbtiden

Også i den forrige hagen hadde jeg Storkenebb. Så da jeg begynte å planlegge de første bedene jeg laget på hver siden av inngangsdøra var det helt naturlig å velge noen Storkenebb.  Etterhvert er det blitt Storkenebb overalt i hagen, og det uten at det blir kjedelig. De er nemlig så forskjellige, og blomstrer til litt forskjellig tid - selv om juni og juli er hovedsesongen.

  
Geranium phaeum Lily Lovell (Brunstorkenebb), Geranium cantabrigense Cambridge, (Studentstorkenebb),

  

Geranium grandiflorum Johnsens blue (Praktstorkenebb), Geranium macrorrhizum Czakor (Rosestorkenebb)

        

Geranium x  magnificum (Julistorkenebb) og Geranium sanguineum Album ( Hvit blodstorkenebb)

onsdag 24. juni 2015

De store staudebedene


Det 27 meter lange hekkbedet langs veien til skogen beskyttes nå av granhekken som bare på 6 år har fått ønsket høyde. Det begynner å bli trangt i bedet, men gjør heldigvis lukejobben mer overkommelig. Den var grusom de første årene. jeg ser at jeg må være litt brutal mot noen av plantene for at andre også skal få plass og lys.

Hurdalsrosa må man kose seg med akkurat de få dagene den blomstrer.

tirsdag 23. juni 2015

30 år i dag

Klokka 14.25 torsdag 23.juni 1985 kom den flotte jenta til verden. Fra hun kunne reise seg har hun trodd hun kunne gjøre akkurat det samme som den 21 måneder eldre storebroren. Hun kunne derfor knapt gå da hun hadde klatret opp og satt oppå kjøkkenbenken. Sprek er hun enda, og hun er nok litt oppgitt over at jeg ikke deltar i treningsgruppene hun leder.

Jeg har sagt det mange ganger at det er veldig hyggelig å ha voksne barn. Det veier absolutt opp for alle våkenetter, både med bittesmå og med 18 åringer med ferskt sertifikat. Ikke bare kan de ta i noen tunge tak rent praktisk, men er faktisk veldig hyggelig selskap. Dessuten har hun utvidet familien med verdens beste svigersønn og gullgutten på 2 år.

Som sin bror har hun deltatt i alle slags arbeidsoppgaver hjemme. Ikke så mye takstenlegging og snekring, men matlaging, hagearbeid, og masse bordekking. Der broren spurte til hvor mange, tok hun en opptelling på egenhånd. Bare 9 år gammel var hun med på å male det nye rommet sitt. På bildet setter hun kroker på
gardinene sine. Det rareste er at jeg ikke en gang reflekterte over at hun var liten - i allefall ganske liten til oppgavene hun fikk. Hun har lært at ingenting gjør seg selv, og det er ingen dum kompetanse som voksen. Nå er hun et godt korrektiv hvis jeg henger meg opp i bagateller. Hun har som broren, servert på mange julebord, men jobber nå i en mye mer mannsdominert verden med bil.

I hennes travle formiddag på jobben i dag klarte jeg likevel å snike meg inn med blomster og en klem. Veldig rørt ble jeg også. 

mandag 22. juni 2015

Havemennesker




Det var en flott hagedag i går, måtte det bli mange slike dager fremover.

Etter aktive dager i hagen er det vanligvis lite bilder.
Men min flott oppstammede rododendron (Rhododendron Ponticum Variegata) blomstrer faktisk enda. (Foran er den nesten avblomstrede Rododendron yak. Morgenrot.
Jeg fikk den på stamme i gave i 2013 og trodde faktisk ikke at den skulle overleve den kalde 13/14 vinteren. Det gjorde den og med enda et år vekst er den nå blitt kjempeflott.

Det viktigste i dag er TV-programmet Havemennesker. Det er TV2 ØstJylland  som har fulgt flere hager gjennom anleggelsen. Felles for alle hagene er bruk av hagearkitekt, og jeg ser at løsningene som er valgt er basert på høy kompetanse. Spennende er det jo om den ene hagen blir klar til bryllupsmottakelse i august.
Ny episode kommer i kveld kl 19.50, men fordi dette er nett-TV kan den sees når som helst. Det er veldig lurt å se første episode først.

Skrevet 4.juli: Etter to episoder ble det plutselig stopp, men da jeg kontaktet TV Øst-Jylland fikk jeg beskjed om at serien starter opp igjen mandag 10.august og sendes hver mandag kl 19.55.



tirsdag 16. juni 2015

Prestekrager i hagen



Jeg vet jo at hageplanten vi kaller Prestekrager egentlig heter Kjempkrage, men jeg tror ikke det så mange som bruker det siste navnet. 

Da hagen var helt ny kjøpte jeg Leucanthemum maximum 'Snow Lady' og plantet både i hekkbedet og i rosebedet. Dette er en dvergutgave av kultivaren Leucanthemum superbum og som altså heter Kjempekrage på norsk. 

Leucanthemum er det latinske navnet både på hageplanten Kjempekrage og den ville utgaven Prestekrage (L.vulgare).

Den opprinnelige lave planten er helt borte fra bedene. Derimot er de fulle med meterhøye Kjempekrager. Teorien min er at frøene fra "dvergkragene" har skapt noen monsterplanter, men jeg aner jo ikke om det er mulig. Så mange andre muligheter finnes faktisk heller ikke. Jeg har verken sådd eller plantet de høye. De siste årene har jeg pushet Kjempekrager på alle som har villet ta imot. Selv har jeg fylt et 17 meter langt bed langs vestveggen av låven.

Kan virkelig to Dvergkrage- planter  få så mange "avkom"?  













mandag 15. juni 2015

Hagearbeid

Planter i bestemors hageJeg har ryddet både i hagen,  og på den nettbaserte planteoversikten min Planter i bestemors hage.

Det er definitivt lurt innimellom å kaste et blikk over skulderen for virkelig å innse hvor tid, penger og krefter har vært brukt de siste årene.

  

Noe jeg savnet da jeg startet med hage for alvor var en enkel oversikt over ugress med bilder slik at jeg lett kunne identifisere det jeg fant her. Det fant jeg ikke, derfor har jeg laget en selv. Den er på langt nær ferdig, og det kan godt hende at den vil få en annen utforming etterhvert, men om den er nyttig for flere er det jo gøy.

Et eksempel fra ugresslista er Kveke, som ser så uskyldig ut på overflaten, men som har et helt vanvittig rotsystem.