Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








søndag 26. april 2015

Vårtegn: grønnere

I løpet av uka som snart er slutt ble bjørka grønn. Ikke bare den vi har på tunet, men overalt her vi bor. Alle lier og åser ble plutselig grønne og frodige. 

Uka har blitt brukt til å sette ut hagemøbler, mye maling og den første plantingen av sommerblomster i krukkene ute.




Et lite felt under bjørka er blitt blått. Der blomster Perleblomsten akkurat nå. Dette er løk fra tidligere års vårpotter på trappa.












Forsythiaen på østsiden er nå på sitt aller flotteste. Det er så gøy å se at en relativt kraftig beskjæring utpå sommeren bidrar til mer blomster året etter.
På frukttrærne har det kommet små blomsterknopper. Dette er faktisk litt senere enn i fjor og det synes jeg er helt greit.












Blader på trær og busker må være denne ukas status.

onsdag 22. april 2015

Blanke vinduer



Jeg synes faktisk at vasking av vinduer er en ganske motiverende oppgave. Det betyr jo ikke at jeg synes det er spesielt artig. Med alle våre vinduer er det helt umulig å gjøre dette mer enn maksimalt  to ganger i året, derfor er det også veldig synlig når det er gjort.

Mot alle gode råd om ikke å vaske vinduer i sola så gjør faktisk jeg det. Da synes jeg det er lettere å se om det blir bra.

Vi har også laget en kortere nal som passer til de små rutene i vinduene her.

Dette har jeg skrevet mer om her:
vasking av vinduer

mandag 20. april 2015

Fortsatt ingen skjønnhet

Jeg var i tvil om det overhodet var håp, men jeg gjorde et forsøk. En viktig grunn til anstrengelsen var at det faktisk er en dobbeltseng og madrassen er ganske god.

Jeg malte treverket og sydde nytt trekk. Noen litt mer passende puter (fra IKEA) har dessuten kommet på plass. Det er fortsatt en "klump", men litt mer diskret ble den.

søndag 19. april 2015

Vårtegn: Magnoliablomster

Planen var at denne våren skulle bare flyte jevnt uten særlig mye vind, sol og det skulle være god tid til en systematisk opprydding i hagen. I fjor startet jeg i kjøkkenhagen og det tok sånn tid at det var langt inn i juni før jeg hadde kommet rundt hele hagen. I år hadde jeg ingen sånne store prosjekter og skulle kunne ta meg god tid . Men så satte jeg igang en helt nødvendig innvendig maling av bryggerhuset. Da ville vi få noen ekstra gjesterom vi har bruk for senere i år. Jeg hadde nok litt optimistisk beregnet tiden en slik malejobb ville ta, for plutselig sprakk hele tidsplanen.

Jeg burde jo heller ikke være overrasket over at vinden her setter litt føringer for hva som kan gjøres ute, og for ikke å snakke om når det kan vaskes vinduer. Men nå begynner det faktisk å hjelpe. 

De travle tidene har gjort at dette er vårtegn uke 16. 
Vårt lille Magnoliatre har faktisk så mange blomster som det er plass til. 



























Og her er det grønnere. Alperipshekken har kommer seg veldig etter jeg jeg klipte den helt ned i fjor. Storkenebbene står flott i store tuer, og alle de andre staudene har flotte spirer. Bare i løpet av et par dager vokste Riddersporene over 5 cm. Jeg har ikke klipt noe i rosene enda, men nå er bjørka i ferd med å spire så neste uke har jeg tid til en liten roserunde.

fredag 17. april 2015

med et kritisk blikk

På kontoret mitt hjemme har jeg hatt en helt nødvendig bokhylle, av den ganske usjarmerende typen. Jeg har jo sett at den ikke var spesielt vakker, men jeg har heller ikke funnet noe alternativ.

Selv om jeg hadde forsøkt å koordinere fargen på permer og bokser så ble det aldri særlig elegant. Jeg har nesten ikke bilder mot denne retningen av rommet, så jeg har nok bevisst unngått å få den med.

Fordi vi midt i mai også må dekke spisebord i dette rommet så jeg meg om med litt kritiske blikk og forsto at tiden var inne. Heldigvis kunne jeg sette opp hylla rett ned i kjelleren og sånn sett ha det meste ikke  alt for langt unna. Men noen permer er så ofte i bruk at jeg fortsatt ville ha de mer tilgjengelig. Jeg har en litt mer langsiktig plan, men nødløsningen kunne jeg hente på låven.






Rett og slett en kontorhylle som jeg malte hvit og satte på hjul. Da kan jeg snu baksiden fram når rommet skal brukes til fest.

På den store veggplassen jeg plutselig fikk ble det plass til et gårdskart fra 1912.

Må innrømme at jeg er veldig fornøyd med noen timers innsats.


søndag 12. april 2015

Også inne

Det er ikke bare ute det er en del å ta tak i for tiden. Det er det også inne. Vi venter mange gjester fremover og da må alt være i orden.

Vasking av vinduer er en stor prosess her.  25 småruta kobla vinduer + verandadør, glassfelt over inngangsdør og innvendige dører med glassfelter tar tid. Nå er jeg heldigvis godt igang.

2 vinduer og dør i spisestua + gardiner  11.april













2 vinduer i kontoret + vasket gardiner 11.april













Gangen 3. og 4.mars

Det er enda nok vinduer til å fylle ledig tid fremover:
Stue


Kjøkken 16.-18.april




garderoben 21.april












Soverom
Gjesterom
Kontor
Kjellervinduer

 Pusset kobberkjelene  5.-7.april

Jeg fikk heldigvis tak i ordentlig pussemiddel rett før jul, så nå ble de skikkelig blanke.









Stryke duker. ferdig 1.april. Her er det ca 70 m duk som brukes på utebord eller på låven. 

Rulling av hvite linduker får jeg heldigvis hjelp til, men det mangler noen få før jeg er sikker på at det er nok.

Er det noe vi har mye av her på gården så er det duker.













Vaske filleryer

Å lage en slik liste var motiverende for arbeidslysten ute, så får jeg håpe at det virker slik for inneoppgavene også.  Denne vil bli oppdatert med bilder etterhvert som jeg kan krysse av for utført arbeid.

onsdag 8. april 2015

Vårtegn: småsko

Det har vært småsko en stund allerede sånn ut i bilen og raskt på butikken, og jeg har brukt joggesko, men første dag på jobb er alltid en milepæl. Da er liksom vinteren definitivt over. 

I hagen så overlevde Magnoliaknoppene snøfallet og noen veldig kalde netter. jeg må en tur bort til treet hver dag for å følge med. Forsythia blomstrer  for fullt, og jeg skulle ønske at blomstringen hadde vart litt lengre.

Snøfallet for to uker siden ga veldig nødvendig tilførsel av vann til bedene, og det er bra her hvor vi har begrenset vannmengde. Vi har satt ut hagemøbler på tunet, og med en gang virker alt mer sommerlig.



  

                                 

Status mot tunet er at rosebedet er ryddet. Det samme er bedet i sørveggen. Begge steder skal det gjødsles og bedet i sørveggen er utvidet og trenger flere planter. 
 Vårens arbeidsliste ute blir oppdatert med bilder etterhvert som jeg klargjør bedene.

søndag 5. april 2015

Helt perfekt

lita jente har vært på besøk.





lørdag 4. april 2015

Påskeaften

Turistene har kritisert Norge de siste dagene fordi alt er stengt i påsken. Jeg kunne tenkt meg enda en butikkstengt dag - påskeaften. Jeg ser ingen grunn til at vi trenger nye klær eller mer maling akkurat i dag.

I en tid, lenge før fryser var å finne hjemme hos folk og ikke alle engang hadde kjøleskap, så var alt stengt fra midt på onsdag i påskeuka og til og med 2.påskedag. Det ble nok lokalt satt opp melkeutsalg for avhenting av forhåndsbestilt melk og fløte, men ellers var alt stengt. Til og med bensinstasjonene hadde redusert åpningstid. 

Klarte vi oss? Ja, og det var en ufattelig luksus med så mange fridager etter hverandre. 

























Jeg er selvsagt også imot søndagsåpne butikker. Ingen vil ha mer å handle for så risikoen er stor for at noen ikke vil klare seg når det skal utbetales lønn for enda flere arbeidstimer. Å sammenligne åpne butikker med turnusyrker i helsevesen, politi og brannvesen faller å sin egen urimelighet. Noen funksjoner må være bemannet.

Her skal enda en fridag benyttes i hagen. Været ser ut til å bli bedre enn det som var meldt,

fredag 3. april 2015

Vårens arbeidsliste ute

Jeg lager meg alltid en liste over det som skal gjøres i hagen om våren. Det oppleves likevel ikke som noe stress eller press. Allerede har jeg sette gjennomført dato ved noen av punktene. 

Rydde i bed. Klippe ned stauder. 



Langs bryggerhus vest. 12.mars














Langs bryggerhuset syd. 3.april

Her må det ryddes litt mer når jeg er helt sikker på hva som er stauder.











        Langs hovedbygningen øst. 3.april


Her må det fylles på noe mer kompost.
















     


Langs hovedbygningen vest. 11.april.
Det må fylles på litt mer jord. Noen planter skal kanskje flyttes.













Langs hovedbygningen syd. 6.april

Har forlenget bedet og må fylle det med planter. Må ha på mer jord.
Klippe klatrerosen.





       

 Langs hovedbygningen nord. 6.april
Den ene Storkenebb må spas opp, deles og renses for ugress.


Langs låven vest 5.april

Fjerne det gamle kornneket. 6.april















 - Langs låven syd 

- Låvebrubedene.
       
        Tunbedet. 5.april


        Må kjøpe 2 nye Storkenebb Johnsons Blue


Rosebedet 7.april

Ha på kompost og gjødsel.




















        Hekkbedet 17. - 18.april



        Langs bryggerhus øst 16.april




Syrinplassen 4.april
Må fylle på noe kompost


Ta isolasjonen av postkaret (oppbevaring av vann) 11.april




















Kjøkkenhagen
        - Spa opp jordskokk. Bearbeide jorden. Plante 1/3. Gi bort knoller. Ha til middag. 



Tynne bringebær. Begynte 6.april, ferdig 28.april.












        - Bearbeide området for å sette poteter. 
        - Beskjære rips og stikkelsbær


Beskjære solbær.  4.april.
















Klippe rosene (museører på bjørka) 28.april
         - rosebedet
         - østveggen
         - 2x Flammentanz
         - hekkbedet

Ta ut hagemøbler - 18.april
Sommerblomster 
Tomater

Lage ny støtte til kaprifol i rosebedet.  Rett og slett med 4 x2 m lange armeringsjern. 4.april.
Stikke kant rundt de nye trærne 1.mai























De store oppgavene i år er å 

- klippe granhekken
- tømme kompostkassene

- ordne overgangen mellom plen og jordet
- kantene på hver side av veien inn til tunet


torsdag 2. april 2015

Mat til mange


Jeg lager ofte mat til mange. Hva kan man servere som er lettvint å servere, som alle kan spise og som smaker godt? Jeg er ganske sikker på at det ikke er så mye annet enn lapskaus som oppfyller alle kriteriene. Ingen spor av mel eller melk eller egg eller skalldyr eller sitrus.


Jeg mener at lapskaus er undervurdert. Ja, det tar litt tid å lage - til mange, men det smaker så godt at det veier opp for innsatsen.



Jeg har derfor summert opp noen råd:

KRAFT: En forutsetning for et vellykket resultat er kraften. Uten god kraft - ingen god lapskaus. Kjøttet på oksehalene brukes selvsagt i lapskausen.






KUTTING: Tenk på at lapskaus skal spises med skje. Del alt opp i like store biter.  Det er ikke vanskelig om man først skjærer i skiver så i strimler og så  i biter. Hvis man skal lage lapskaus til mange så er det lurt å kutte grønnsaker dagen før.
Poteter kan skrelles dagen før og ligge i kaldt vann over natta. 



MENGDE: Det er enklere å beregne en stor porsjon hvis man bruker denne lista:
100 g kjøtt, 150 g potet, 50 g gulrot, 40 g kålrot, 40 g selleriot, 30 g persillerot, 10 g purre ( alle mengder - ferdig renset) og ca 2 dl kraft.

OPPBEVARING: Lapskaus må holdes varm fram til servering, derfor synes jeg det er enklest å lage den samme dag som den skal spises.

Hvis den ikke skal spises samme dag så må nedkjøling skje raskt. Jeg fryser lapskaus i passe store bokser, og har som regel alltid noen bokser i fryseren for en god og lettvint middag.

Oppskift

onsdag 1. april 2015

Vårtegn: påske

For meg har ikke påsken noen annen betydning enn noen fridager. Ofte har det vært mulig å tilbringe dagene i hagen. Og i så måte lover det godt i dag. 

Noen dårlig mobiltelefonbilder viser status. De første krokus har tittet fram, og noen stauder er klipt ned i bedene.